Tanzanija: Sezonska migracija životinja

Uživajte u pogledu na golema krda divljači prateći njihovu veliku migraciju kroz najvažnije nacionalne parkove Tanzanije.

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 8 dana

Šifra: TZ-24-8-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Tanzanija

Datum polaska: 18.07.2024.

Naslovna » Afrika » Tanzanija: Sezonska migracija životinja

Status:

Garantirano

Cijena od:

2.350 € + aviokarta

O ovom putovanju

Na safariju u Tanzaniji upoznat ćemo se sa svijetom iskonske afričke divljine, beskrajnim prostranstvima isprekidanim pogledom na stabla akacije ispod kojih životinje traže predah od afričke žege i ugodnim afričkim noćima punih zvukova iskonske prirode. Ovo putovanje je posebno jer prati veliku migraciju divljači kroz najvažnije nacionalne parkove Tanzanije. Naši vodiči povest će nas u potragu za brojnim grabežljivcima, bivolima, zebrama, raznim vrstama antilopa i ugroženim crnim nosorozima. Vidjet ćemo i plamence te brojne druge vrste ptica. Velika krda slonova koja žure na pojilište i tamo provode duge sate, lavovi, možda i leopardi samo su neke od životinja koje ćemo imati priliku promatrati u njihovom prirodnom okružju. Odlazimo na safari u najpoznatije parkove Tanzanije Serengeti, Ngorongoro krater te NP Lake Manyara. Putem ćemo se zaustaviti u selu plemena Masai i upoznati njihov način života.

Što me očekuje na putovanju?

Putovanje ne zahtijeva posebne pripreme, usmjereno je na boravak u prirodi i promatranje životinja bez previše hodanja. Prikladno je i za obitelji s djecom. Vožnje ponekad mogu biti duge. Doživjet ćemo safari u vozilu s otvorenim krovom, u potrazi za velikom migracijom divljači te upoznati kulturu plemena Masai. Noćit ćemo u  lodgeovima srednje kategorije, otprilike 3/4 zvjezdice.

Što je uključeno

smještaj u hotelima / lodgevima / srednje klase (otprilike 3 – 4 zvjezdice)
safari u Tanzaniji u 4×4 vozilu s krovom koji se podiže
obroke kako je navedeno u programu (D=doručak, R=ručak ili piknik ručak, V=večera)
transfere i vožnje prema programu
ulaznice za nacionalne parkove te utočišta i muzeje spomenute u programu
posjet selu Masai
profesionalno lokalno vodstvo za safarije i razglede na engleskom jeziku
pratitelja putovanja iz Hrvatske
vodu za vrijeme trajanja safarija
osiguranje Flying Doctors za vrijeme trajanja safarija
jamčevinu (broj police 298625000188) i odgovornost za štetu (broj police 078620101699) kod Croatia osiguranja (Kontakt telefon: 072 00 1884; kontakt email: obradasteta.krediti@crosig.hr)
organizaciju putovanja

Što nije uključeno

zrakoplovne karte za međunarodne letove – cca 900 € (cijena ovisi o raspoloživosti mjesta na letovima u trenutku rezervacije)
unutarnji let od Arushe do Serengetija – cca 290 €
vizu za Tanzaniju, dobiva se na granici i košta oko 50 USD
nadoplata za jednokrevetnu sobu u iznosu: 360 €
napojnice za lokalne vodiče i vozače
obroci koji nisu navedeni
putno osiguranje (preporučujemo)
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Kilimanjaro (Tanzanija)

Polazak iz zračne luke Zagreb. Uz presjedanje u jednoj od međunarodnih zračnih luka, nastavak putovanja prema Tanzaniji.

2. dan: Kilimanjaro - Arusha - NP Serengeti (V)

Dolazak u zračnu luku Kilimanjaro gdje će nas dočekati lokalni predstavnik. Nakon carinskih formalnosti, prijevoz zračne luke u Arushi i let za NP Serengeti. Tople i živopisne boje same jezgre afričke divljine glavno su obilježje NP Serengetija. Ovdje se odvija velika migracija životinja koje sele iz jednog u drugi dio nepreglednih afričkih krajolika. Dom velikoj populaciji divljih zvijeri, zebri i antilopa, ovaj park idealno je mjesto za susresti predatore kao što su lavovi, leopardi i gepardi, ali i slonovi, žirafe i nilski konji. Po dolasku vožnja do lodgea, večera i noćenje.

3. dan: NP Serengeti (D, R, V)

Ponovno ćemo ustati prije zore i krenuti na ranojutarnji safari. Vratit ćemo se na doručak, a zatim povratak na prostranstva Serengetija u potrazi za „Velikih 5“ i velikom migracijom divljači. U suton povratak u lodge. Večera i noćenje.

4. dan: Serengeti - Ngorongoro - selo Masai - Karatu (D, R, V)

Nakon doručka slijedi vožnja kroz savanu Serengetija prema krateru Ngorongoro. Dokle god se pruža pogled, ovuda prolazi na tisuće i tisuće stada, tako da i nije potrebna posebna safari potjera: graciozne žirafe, naoko nezgrapni, ali brzi nilski konji, ljupke antilope, gazele, a tu su i veliki grabežljivci poput brzih geparda, elegantnih leoparda, hijena, krokodila u rijeci Grumeti, te naoko lijeni lavovi. Zanimljiva vožnja dovest će nas do ruba kratera Ngorongoro. Za kraj dana zaustavit ćemo se u selu Masaia kako bismo upoznali ovo afričko pleme i doživjeli njihovu kulturu i način života. Večerat ćemo i noćiti na rubu Ngorongoro kratera, u obližnjem gradiću Karatu. Noćenje u lodgeu.

5. dan: Karatu - Ngorongoro krater - Karatu (D, R, V)

Nakon ranog doručka odlazimo prema krateru Ngorongoro. Ovo je još jedno od 8 novih svjetskih čuda, posebice zbog kaldere kratera (dno propalo urušavanjem uslijed davne erupcije) i iznimno bogatog divljeg života koji se ovdje odvija. Spustit ćemo se na dno nekadašnjeg vulkana i u vozilima s otvorenim krovom uživati u jedinstvenom panoramskom pogledu na krater. Ovo je dom za više od 120 vrsta sisavaca koji u njemu obitavaju. Nadamo se da ćemo imati priliku ponovo vidjeti i veliku petorku, a ovo je idealno mjesto za vidjeti ugroženog crnog nosoroga i brojne nilske konje. U popodnevnim satima povratak u Karatu, večera i noćenje u lodgeu.

6. dan: Karatu - NP Lake Manyara - Arusha (D, R, V)

Nakon doručka krećemo prema malom poljoprivrednom gradiću, Mto Wow Mbu poznatom po šarenoj tržnici bogatoj svježim povrćem i voćem. Grad se smjestio na samom ulazu u jezero i Nacionalni park Manyara i idealno je mjesto za kupnju raznolikih suvenira. Ulazeći u nacionalni park uživat ćemo u pogledu na netaknutu prirodu. Bujna šuma, podvodni izvori, divlje životinje, i preko 400 vrsta različitih vrsta ptica i leptira. Jezero Manyara je slano jezero poznato po tisućama plamenaca. Pelikani, rode, i brojne druge vrste mogu se vidjeti ovdje. Park je poznat i po lavovima koji se vole penjati na stabla, ili čak drijemati ležeći na granama akacije. Vidjet ćemo i predivnu dolinu Rift, a tu se smjestila i poznata Tanzanijska džungla u kojoj su snimani rani tanzanijski filmovi. U poslijepodnevnim satima odlazak u Arushu i smještaj u lodgeu. Večera i noćenje.

7. dan: Arusha - Zagreb (D)

Nakon doručka, transfer u zračnu luku. Let prema Zagrebu, uz presjedanja.

8. dan: Zagreb

Nastavak putovanja prema Zagrebu. Dolazak u Zagreb prema redu letenja.

a.

*Napomena

Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Cijene su izražene za 13 putnika i za plaćanje u gotovini.

Prije putovanja putnik treba provjeriti valjanost svoje putovnice te se informirati o propisima i procedurama zemlje u koju putuje i u koju se vraća (vizni režim, Covid19 mjere za ulazak u destinaciju i povratak u domicilnu zemlju te o svim ostalim propisima koji bi mu mogli biti od značaja prije i za vrijeme putovanja).

Karta

NP Sjeverni Serengeti

NP Centralni Serengeti

Ngorongoro

selo Masai

Karatu

Ngorongoro krater

NP Lake Manyara

Arusha

Općenito o Tanzaniji

Naziv države: Ujedinjena Republika Tanzanija
Površina: 945.203 km²
Stanovništvo: 43.7 milijuna
Glavni grad: Dodoma
Službeni jezik: svahili, engleski
Pozivni broj: +255
Vremenska razlika: +3 sata ljeti, +2 sata zimi

Hrana

Internacionalna kuhinja; glavna karakteristika lokalne kuhinje su svakako brojni začini koji tamo rastu, poput papra, cimeta, muškatnog oraščića, šafrana, kurkume, đumbira i vanilije. Jela obiluju i morskim plodovima, a jastozi se serviraju s klinčićima. Meso se koristi umjereno i to sve vrste osim svinjetine, s obzirom da je većina stanovništva muslimanske vjere. Tipično domaće jelo je Pwewa Wa Nazi koje se priprema od hobotnice, krumpirovog gulaša i kokosa. Još jedno tipično jelo je Pilau, jelo od guščjeg mesa (janjetine ili govedine) s cimetom. U pripremi jela koristi se kokos koji raste posvuda po otoku, jednako kao i papaja, ananas i banana. Od pića prevladava kokosovo mlijeko koje se koristi i pri pripremi mnogih jela. Odlični su razni sokovi od svježeg voća. Domaćem stanovništvu je zabranjeno konzumiranje alkoholnih pića, no u hotelskim resortima i većim turističkim objektima moguće je pronaći strana alkoholna pića, ali i puno vrsta odličnog vina iz susjedne Južnoafričke Republike.

Piće

Piti isključivo flaširanu vodu, dobro oprati ili oguliti svježe voće prije konzumacije.

Zdravstvene informacije

Cjepivo protiv žute groznice nije obavezno ukoliko ne putujete preko zemalja u kojima postoji rizik od žute groznice. Postoji rizik od malarije pa se preporučuje uzimanje tableta. Za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete se sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitajte na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

1 USD = 2,323.00 TZS; 1 EUR = 2,496.8 TZS (travanj 2022.)

Novac

Preporučujemo ponijeti gotovinu, najbolje US dolare, u manjim i većim denominacijama. Kreditne kartice vrlo su rijetko prihvaćene.

Viza

Potrebna (cijena je oko 50 USD, dobiva se u zračnoj luci prilikom ulaska u zemlju)

Odjeća

Lagana pamučna ili lanena odjeća svjetlijih, neutralnih boja. Za ranojutarnje safarije i večeri preporučamo topliju odjeću (duge hlače, jaknu ili vestu). Preporučamo korištenje sredstava za zaštitu od sunca s visokim zaštitnim faktorom, sunčane naočale te pokrivalo za glavu. Ponijeti tenisice ili cipele za hodanje.

Klima

Tanzanija ima tropsku klimu s regionalnim varijacijama zbog topografije. Na visoravnima temperature variraju između 10 i 20 °C. U drugim dijelovima zemlje temperature rijetko padaju ispod 20 °C. Najtoplija razdoblja su između studenog i veljače, a najhladnija između svibnja i kolovoza (oko 15 – 20 °C). Prosječna godišnja temperatura je oko 20 °C. U planinskim područjima (Kilimandžaro) temperature mogu biti vrlo niske. Dva puta godišnje traju kišni periodi (od ožujka do svibnja i od listopada do prosinca s više padalina u toku travnja, svibnja i studenog).

Električna energija

220-230 V, potreban adapter s tri konektora

Mobilni telefoni i internet

Svi naši mobilni operateri imaju ugovore o roamingu. Za detalje molimo Vas da kontaktirate vašeg mobilnog operatera.

Pošaljite upit za Tanzanija: Sezonska migracija životinja

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

Možda će vas zanimati i…