Turkmenistan i Uzbekistan: Putom svile kroz Turkmenistan i Uzbekistan

Ovo nas putovanje vodi putevima karavana, kroz središnji dio Puta svile
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 11 dana

Šifra: TM-UZ-19-11-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Turkmenistan i Uzbekistan

Datum polaska:

Naslovna » Azija » Turkmenistan i Uzbekistan: Putom svile kroz Turkmenistan i Uzbekistan
agsdi-people

Status:

U pripremi
agsdi-credit-card

Cijena od:

13,900 kn + avio takse

O ovom putovanju

Ovo nas putovanje vodi putevima karavana, kroz središnji dio Puta svile.

Krenut ćemo iz Turkmenistana o kojem se malo zna, a koji skriva vrijedna arheološka nalazišta, pomalo bizarni glavni grad Ashgabat i izuzetno srdačno stanovništvo. U Uzbekistanu ćemo obići proslavljene gradove od Khive, Bukhare i Samarkanda do Tashkenta u kojima se nalaze veličanstvene građevine starog Puta svile.

Putovanje je za sve one koji vole na putovanju puno naučiti, posebno o povijesti, umjetnosti i arhitekturi te doživjeti život lokalnog stanovništva.

Što me očekuje na putovanju?

Putovanje je usmjereno na razgledavanje znamenitosti, bez suviše napornog hodanja.

Noćit ćemo u malim i ugodnim hotelima s 3 i 4 zvjezdice. S obzirom da prelazimo velike udaljenosti, vožnje mogu malo dulje trajati, a čeka nas i jedan kopneni granični prijelaz na kojem može biti duljeg čekanja.

Što je uključeno

svi letovi
sav smještaj
sav prijevoz prema programu
navedeni obroci
sve ulaznice prema programu
vođenje na engleskom
pratitelj iz Hrvatske
jamčevina

Što nije uključeno

pristojbe zračnih luka: 2.100 kn
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 1.500 kn
viza za Uzbekistan: 275 kn
viza za Turkmenistan: 590 kn – cijena može varirati
nadoplata za polupansion: 900 kn
nadoplata za 10 – 14 putnika: 550 kn
obroci koji nisu navedeni
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Istanbul - Ashgabat (Turkmenistan)

Polazak iz Zagreba i uz presjedanje let prema Ashgabatu.

2. dan: Ashgabat - Nisa - Ashgabat

Po ranojutarnjem dolasku u Ashgabat odmah krećemo prema Nisi, arheološkom nalazištu koje se nalazi na UNESCO-voj listi od 2007. godine. Po razgledu ćemo se vratiti u Ashgabad i te odlazimo u obilazak Turkmenskog muzeja tepiha i Turkmenbašijeve džamije. Sredinom dana prijava u hotel i osvježenje, a zatim nastavljamo s razgledavanjem. Vidjet ćemo memorijalni centar podignut u spomen na veliki potres, Park neovisnosti te džamiju Ertogrul Gazi. Odvest ćemo se i do replike Spomenika neutralnosti te posjetiti Nacionalni povijesni muzej. U večernjim satima povratak u hotel i noćenje. Predlažemo opcionalno predstavljanje turkmenskog folklora.

3. dan: Ashgabat - Dashoguz - Kunya Urgench - Khiva (Uzbekistan) (D)

U rano jutro transfer u zračnu luku i let za Dashoguz. Po dolasku nastavljamo za povijesno nalazište Kunya Urgench koje je od 2005. godine pod zaštitom UNESCO-a. Razgledat ćemo nalazište, a sredinom dana povratak u Dashoguz i prelazak uzbekistanske granice. Po obavljenim carinskim formalnostima susret s uzbekistanskim vodičem i nastavak vožnje do Khive. Po dolasku smještaj u hotelu. U večernjim satima možemo se zabaviti uz nastup uzbečkog folklora. Noćenje.

4. dan: Khiva (D)

Danas ćemo cijeli dan provesti u razgledavanju Khive. Khiva je najsjajniji dragi kamen u narukvici starog Horezma, velike i slavne civilizacije koja se razvila u donjim tokovima rijeke Amu (Amudarja), najveće rijeke Središnje Azije. Unutarnji grad, poznat kao Ichan-Qala, jedinstveni je muzej na otvorenom s čudesno lijepom arhitekturom i majolika – dekoracijama. Ichan-Qala predstavljala je granice Khive u razdoblju od 16.-17. stoljeća. Šetajući gradom obići ćemo džuma džamiju, medrese Islam-khodje i Allakuli-kana, mauzolej Pahlavana Makhmuda, harem Khiva-kana, posjetiti tržnice i male dućane. Noćenje.

5. dan: Khiva - Bukhara (D)

Nakon doručka vožnja prema Buhari. Na putu ćemo se kratko zaustavit uz rijeku Amu. Po dolasku u Bukharu uz laganu šetnju gradom, upijanje prvih dojmova i atmosfere. Noćenje.

6. dan: Bukhara (D)

Ovaj stari grad, mjesto magičnih lampi i istočnjačke ljepote, bio je obavezna postaja karavana na Putu svile. Danas ćemo imati priliku razgledati sve važnije znamenitosti u gradu. Okvirni program biti će kako slijedi. Krenut ćemo od starog dijela grada i Arka, utvrđene rezidencije vladara Buhare, poznatih po okrutnom i korumpiranom načinu upravljanja. Vidjet ćemo džamiju Bolo Hauz, mauzolej Ismaila Samanidijeva, Chashma Ayub, simbol Buhare – Kalyan minaret koji je impresionirao i Džingis kana te ga je poštedio od rušenja, trgovačke kupole u kojima možete pronaći najrazličitije vrste rukotvorina, i gdje se prodaju tepisi i nakit. U poslijepodnevnim satima nastavak obilaska s odlaskom u džamiju Maggoki Attori, na trg Lyabi Hauz, medresu Kukeldash i Nadir Divan Begi te malu džamiju Choor iz 19. st. u indijskom stilu. Noćenje.

7. dan: Bukhara - Gijduvan - Samarkand (D)

Nakon doručka vožnja prema Samarkandu. Putem ćemo se zaustaviti u gradu Gijduvan gdje ćemo posjetiti keramičarsku radionicu, a potom odlazimo do lokalne obitelji gdje ćemo skupa s njima ispeći tradicionalni kruh – lepešku. Nastavak putovanja prema Samarkandu kamo stižemo u večernjim satima. Prijava u hotel i noćenje.

8. dan: Samarkand (D)

Od svih mjesta u Središnjoj Aziji Samrakand zasigurno najviše raspiruje maštu. Aleksandar Veliki bio je ponesen njegovom ljepotom, Marko Polo ga je obožavao, dok ga je Timur Lenk pretvorio u svoju prijestolnicu. Europski su pjesnici o njemu sanjarili i postao je simbol svega onoga što je bilo zabranjeno i mistično vezano uz Istok. Skitnju gradom možemo započeti u medresi na trgu Registan. Radionice u medresi nude razne lokalne rukotvorine dok su s posebnim ukusom izrađeni glazbeni instrumenti i tepisi. Umjetnici će nam pričati o uzbekistanskim muzičkim instrumentima i zasvirati neke od lijepih starih melodija. Posjetit ćemo i Guri Amir – Timur Lenkov mauzolej te Bibi Khanum džamiju, o čijem se imenu plete legenda da se glavni arhitekt zaljubio u Timur Lenkovu suprugu, Bibi Khanum. Za kraj dana čeka nas glavna znamenitost Samarkanda, nekropola Shahi Zindah te gradska tržnica. Noćenje.

9. dan: Samarkand - Tashkent (D)

Nakon doručka posjetit ćemo Ulugh Begovu zvjezdarnicu. Ulugh Beg je, između ostalog, bio strastveni astronom pa je kao rezultat njegova rada nastao prvi potpuniji zvjezdani atlas. Vidjet ćemo Afrosiabov muzej i medrese Kukeldash. U večernjim satima ukrcat ćemo se na vlak za Tashkent. Vožnja traje oko 2 sata. Po dolasku prijava u hotel i noćenje.

10. dan: Tashkent (D)

Ujutro krećemo u razgledavanje Tashkenta, grada s više od dvije tisuće godina povijesti. Posjetit ćemo stari dio grada, srednjovjekovni mauzolej Kaffal Shoshi i medresu Barak-khan. Obići ćemo i moderni dio grada koje krase spektakularne građevine i kompleks Oliy Majlis, Palača ljudskih prijateljstva i Abul Kosimova medresa u kojoj se okupljaju umjetnici iz Uzbekistana i izlažu svoje radove. U medresi ćemo prisustvovati predstavljanju raznih uzbeških tradicija. Noćenje.

11. dan: Tashkent - Zagreb

U ranim jutarnjim satima transfer do zračne luke i let prema Zagrebu. Dolazak se očekuje u toku dana.

Karta

Ashgabat

Nisa

Dashoguz

Kunya Urgench

Khiva

Bukhara

Gijduvan

Samarkand

Tashkent

Općenito o Turkmenistanu

Naziv države: Republika Turkmenistan
Površina: 488.100 km²
Stanovništvo: 4,85 milijuna
Glavni grad: Ašgabat
Službeni jezik: turkmenski
Pozivni broj: +993
Vremenska razlika: +3 sata zimi, +2 sata ljeti

Hrana

Hrana obiluje voćem, povrćem i mesom, ali nije posebno egzotična za naše pojmove. Vegetarijanska hrana nije sastavni dio Turkmenske kuhinje pa je vegetarijanski obrok potrebno unaprijed naručiti.

Piće

Preporučujemo da kupujete flaširanu vodu. Na ovim se područjima tradicionalno pije puno čaja (crnog i zelenog), no kava je nešto manje uobičajena pa je na nekim mjestima nećete moći niti naručiti. Alkohol se može i kupiti i smije se konzumirati u javnosti.

Zdravstvene informacije

Nisu potrebna. Predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Turkmenski manat (TMT);1 EUR= 4.056 TMT; 1 USD = 3.501 TMT (listopad 2018.)

Novac

Preporučujemo da sa sobom ponesete dolare, no moguće je zamijeniti i eure. Novac mijenjajte u legalnim mjenjačnicama i bankama i izbjegavajte crno tržište. Kreditne kartice (Visa i Master Card) moguće je koristiti u nekim hotelima većih turističkih središta, no preporučujemo da sa više oslonite na gotovinu. Bankomati se mogu pronaći u bankama i nekim hotelima.

Viza

Potrebna. Uz određene predradnje od strane agencije, vize se mogu dobiti na granici, pri ulasku u zemlju. Sa sobom je potrebno imati 2 male fotografije veličine za putovnicu, a putovnica mora važiti najmanje 6 mjeseci. Cijene viza mogu varirati do trenutka putovanja jer se regulative često mijenjaju. Trenutna cijena vize je cca 60-70 usd.

Odjeća

Izvan Ashgabatha Turkmenistan je dosta tradicionalna sredina pa bi vaša odjeća trebala biti nešto komotnija i neprozirna. Izbjegavajte dekoltee i kratke suknje, a muškarci potkošulje i kratke hlače.  Za posjete džamijama i vjerskim objektima uz sebe je uvijek dobro imati maramu.

Klima

Turkmenistan ima kontinentalnu klimu, no klima je vrlo suha, jedna od najsušnijih na svijetu. Temperature su više nego u Uzbekistanu. Ljeta su jako vruća s temperaturom iznad 42 stupnja, a zime blage i kišne, s prosječnom temperaturom oko 0 stupnjeva. Najbolje vrijeme za putovanje u Turkmenistan je u proljeće (od travnja do lipnja) i u jesen (od rujna do listopada).

Električna energija

Koristi se napon od 220 volti, a utičnice imaju dvije rupe kao i kod nas.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i imaju roaming s obje zemlje, dok Tele 2 ima roaming samo s Uzbekistanom. Internet je dostupan u hotelima i internet kafićima, a međunarodni pozivi mogu se obavljati bez problema.

Općenito o Uzbekistanu

Naziv države: Republika Uzbekistan
Površina: 447.500 km²
Stanovništvo: 32,4 milijuna
Glavni grad: Taškent
Službeni jezik: uzbečki
Pozivni broj: +998
Vremenska razlika: +3 sata zimi, +2 sata ljeti

Hrana

Hrana obiluje voćem, povrćem i mesom, ali nije posebno egzotična za naše pojmove. Vegetarijanska hrana nije sastavni dio Uzbečke kuhinje pa je vegetarijanski obrok potrebno unaprijed naručiti.

Piće

Preporučujemo da pijete flaširanu vodu. Na ovim se područjima tradicionalno pije puno čaja (crnog i zelenog), no kava je nešto manje uobičajena pa je na nekim mjestima nećete moći niti naručiti. Alkohol se može i kupiti i smije se konzumirati u javnosti.

Zdravstvene informacije

Nisu potrebna. Predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Uzbekistanski som (UZS); 1 EUR = 9,570 UZS; 1 USD = 8,207 UZS; (listopad 2018.)

Novac

Preporučujemo da sa sobom ponesete dolare, no moguće je zamijeniti i eure. Više ne postoji crno tržište i tečaj je svugdje isti. Sa sobom ponesite samo nove (printane od 2013. na dalje) i neoštećene novčanice. Kreditne kartice (Visa i Master Card) moguće je koristiti u nekim hotelima većih turističkih središta, no preporučujemo da se ipak oslonite na gotovinu. Bankomati se mogu pronaći u bankama i nekim hotelima.

Viza

Viza je potrebna. Uz određene predradnje od strane agencije, viza se može dobiti na granici, pri ulazu u zemlju. Sa sobom je potrebno imati malu fotografiju za osobne dokumente, a putovnica mora važiti najmanje 6 mjeseci.

Odjeća

Preporučujemo odjeću i obuću prilagođenu za boravak u prirodi i pješačenje. Svakako ponesite i topliju odjeću. Za gorske predjele u bilo koje doba godine ponesite deblju jaknu i kabanicu.

Klima

Uzbekistan ima kontinentalnu klimu. U Uzbekistanu je najtoplije na jugu, a najhladnije na sjeveru. Prosječna zimska temperatura na sjeveru iznosi -8 stupnjeva, a na jugu se kreće oko nule. Ljeta su dosta suha, a prosječna temperatura iznosi 35 stupnjeva. Najbolje vrijeme za putovanje je u proljeće i u jesen.

Električna energija

Nije potrebno nositi adaptere jer se koriste iste utičnice kao i kod nas, s naponom od 220 volti.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Tele 2 imaju roaming s Uzbekistanom. Internet je dostupan u hotelima i internet kafićima, a međunarodni pozivi mogu se obavljati bez problema.

Pošaljite upit za Turkmenistan i Uzbekistan: Putom svile kroz Turkmenistan i Uzbekistan

Cijena putovanja:*

Obavezne nadoplate:*

Opcionalne nadoplate:

1 + 15 =

Možda će vas zanimati i…