Turska: Anatolija – Kolijevka civilizacije

Osim nepreglednih stepa i bajkovitih prirodnih kreacija u Kapadokiji, središnju Anatoliju su kroz povijest obilježile brojne civilizacije

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 11 dana

Šifra: TR-21-11-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Turska

Datum polaska: 05.06.2021.

Naslovna » Azija » Turska: Anatolija – Kolijevka civilizacije

Status:

Primamo prijave!

Cijena od:

9.500 kn + avio karta

O ovom putovanju

Osim nepreglednih stepa i bajkovitih prirodnih kreacija u Kapadokiji, središnju Anatoliju su kroz povijest obilježile brojne civilizacije; od Hitita i Frigijaca preko Lidije, Perzije i Bizantina do Turskih plemena, Selđuka i Otomana. Premda su njezini stanovnici poznati po svojem konzervativnom svjetonazoru, ovdje se danas nalazi srce moderne Turske, Ataturkova prijestolnica Ankara.

Prva stanica na našem putovanju bit će sveučilišni grad Eskişehir, a zatim Ankara sa svojim famoznim Muzejom Anatolijskih civilizacija. U Kapadokiji ćemo istraživati kanjone, podzemne gradove, uživati u jedinstvenom krajoliku i upoznati bogatu povijest regije. Pred kraj putovanja stižemo u Konyu, prvi grad koji se prema firgijskoj legendi uzdigao nakon Velikog potopa i grad koji je u 13-om stoljeću bio koljevka Sufizma, reda derviša koje je osnovao Rumi Celaleddin, poznat i kao Mevlana.

Za sam kraj putovanja ostavili smo posjet Istanbulu kojem se mnogi rado vraćaju.

Što me očekuje na putovanju?

Putovanje je usmjereno na razgledavanje kulturnih znamenitosti i prirodnih ljepota. Na području Kapadokije i „1001 crkve“ čeka nas dosta laganijeg hodanja po prirodi i neravnom terenu. U Istanbulu ćemo pak imati slobodno vrijeme za samostalne programe, no za sve koji žele, moguće je organizirati razgled grada.

Noćit ćemo u hotelima s 4 zvjezdice (lokalna kategorizacija).

Što je uključeno

sav smještaj
svi transferi
navedeni obroci
sve ulaznice prema programu
vođenje na engleskom (osim u Istanbulu)
pratitelj na hrvatskom za min. 10 putnika
jamčevina

Što nije uključeno

međunarodna zrakoplovna karta (cca 2.700 kn)
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 1.370 kn
nadoplata za 10-14 putnika: 850 kn
opcionalni programi: Turska noć 260 kn po osobi; Ples derviša 260 kn po osobi
opcionalno razgledavanje Istanbula uz pratnju lokalnog vodiča – cijena će ovisiti o broju zainteresiranih putnika
obroci koji nisu navedeni
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice za lokalne vodiče i vozače
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Istanbul - Eskisehir

Polazak iz zračne luke Zagreb i let prema Istanbulu. Po slijetanju nastavljamo putovanje prema Eskisehiru, jednom od najstarijih naselja u Anatoliji (3500 pr. Kr.). U Eskisehiru ćemo se smjestiti u hotelu, a nakon toga imamo priliku za odlazak u noćni život ovog ljupkog sveučilišnog grada. Povratak u hotel i noćenje.

2. dan: Eskisehir - Ankara (D)

Nakon doručka odlazimo u istraživanje ovog starog, ali obnovljenog i moderniziranog grada. Naša prva stanica bit će Odunpazari, stara četvrt grada. Tu ćemo imati prilike vidjeti stare otomanske kuće, medrese (u prijevodu „mjesta podučavanja“), muzej voštanih figura te muzej moderne umjetnosti. Ukoliko nam razina vode i vremenske prilike dozvole, provozat ćemo se i brodom po rijeci. U drugom dijelu dana odlazimo u obilazak Eskisehirskog tematskog parka, potom slijedi posjet parku avijacije i na kraju parku Sazova Wonderland. Krajem dana nastavljamo putovanje prema Ankari gdje ćemo se smjestiti u hotelu i noćiti.

3. dan: Ankara (D)

Nakon doručka, dan započinjemo obilaskom glavnog grada i posjetom njegovom fascinantnom Muzeju anatolijskih civilizacija. U muzeju se mogu pronaći neki od najljepših ostataka s arheoloških nalazišta Anatolije koji pružaju opsežan uvid u cjelokupnu povijest Turske, od paleolitika do 1600 pr. Kr, doba kada su Anatolijom vladali Hetiti. Nakon razgleda muzeja odlazimo do dvorca Angora, najstarije znamenitosti Ankare, koji pokriva površinu od 43 km². Njegove vanjske citadele okružuju stari dio Ankare dok su stare turske kuće unutar nje danas zaživjele kao restorani s domaćom lokalnom hranom. Za kraj dana posjetit ćemo mauzolej Ataturka, utemeljitelja moderne Turske. Povratak u hotel i noćenje.

4. dan: Ankara - Kapadokija (D)

Nakon doručka krećemo na put za Kapadokiju, zemlju lijepih konja. Naša usputna stanica bit će slano jezero Tuz, drugo najveće jezero u Turskoj sa svojih 80 km². Jezero je, osim po svojoj svijetloplavoj boji tokom zime i ružičastoj tokom ljeta, poznato po doista impresivnom salinitetu koji je dvostruko veći od čuvenog Mrtvog Mora. Po dolasku u pokrajinu Kapadokiju odlazimo do kanjona Ihlara, kroz čije srce teče rijeka Melendiz. Vjeruje se da se u 14 km dugačkom kanjonu, koji započinje u selu Ihlara, a završava kod samostana Seline, nalazilo više od 4.000 nastambi i stotinjak spiljskih crkava dekoriranih s freskama. Nakon obilaska odlazimo do jednog od najvećih podzemnih gradova, Derinkuyu (u prijevodu „Duboki bunar“). Grad je tunelima povezan s čak 4 grada. Smješten 85 m ispod površine zemlje, zaista je pravo inženjersko remek djelo. Za vrijeme Perzijskog carstva služio je kao naselje izbjeglicama, a za vrijeme arapske i ruske invazije kao sklonište. U ovome je gradu moglo živjeti i do 20 tisuća stanovnika jer je, osim dovoljno prostora, imao ventilacijske sustave, trgovine, podrume, grobnicu, vinarije, oružarnicu ali i najbitnije, pitku vodu. Danas je polovica grada otvorena za posjetitelje. Krajem dana odlazak do hotela i noćenje.

5. dan: Kapadokija (D)

Doručak u hotelu nakon čega odlazimo do Esentepea, vidikovca s kojeg se pruža lijep pogled na grad Goreme. Vodič će nam dati mnoštvo zanimljivih informacija o samoj povijesti Kapadokije, ali i o jedinstvenim kamenim formacijama koje ćemo vidjeti. Odavde odlazimo do početka Crvene doline gdje ćemo oko sat vremena šetati među vilinskim dimnjacima, voćnjacima i vinogradima. Slijedeća stanica bit će nam Goreme muzej na otvorenom, jedno od turistički najpopularnijih mjesta Kapadokije i mjesto pod zaštitom UNESCO-a. Sama Kapadokija odigrala je veliku ulogu u širenju kršćanstva te skriva preko 250 uklesanih crkava od kojih najveći broj onih odlično očuvanih možemo vidjeti baš ovdje. U drugom dijelu dana vozit ćemo se dolinom uz zaustavljanja na nekim od najslikovitijih točaka kao što su „Obitelj vilinskih dimnjaka“ u Urgupu – formacije stijena koje podsjećaju na muškarca, ženu i dijete između njih, zatim uz formaciju stijene u obliku životinje u Devrentu, ali i u „Dolini redovnika“ u kojoj formacije stijena izgledaju kao divovske gljive. Dan ćemo završiti posjetom Avanosu, pitoresknom gradu s pogledom na Crvenu rijeku koja odvaja Avanos od ostatka Kapadokije. Grad poznat po glini čuva i njeguje svoju 4000 godina staru tradiciju izrade posuđa. Imat ćemo prilike vidjeti iz prve ruke kako to rade majstori, a moći ćemo se i sami okušati u ovom starom običaju. Povratak u hotel i noćenje.

Opcionalno uz nadoplatu: Turska noć – tradicionalni turski plesni show

6. dan: Kapadokija (D)

Nakon doručka odvest ćemo se do Mustafapasa (nekoć zvanog Sinaosis – Grad Sunca), jednog od najvećih grčkih gradova na području Kapadokije čiju su populaciju nekoć činili Grci i Turci, zajedno na istome mjestu. Grad poznat po nagizdanim fasadama kuća izrezbarenih u neo-klasičnom stilu poznat je i po najvećoj razmjeni stanovništva na svijetu. Procjenjuje se da je za vrijeme rata preko 2 milijuna Grka i Turaka bilo prisiljeno napustiti svoje domove. U gradu ćemo moći vidjeti grčke vile i crkve, kao i islamsku srednju školu. Slijedeća stanica bit će nam samostan Keslik s freskama kao rijetkim primjercima ikonoklazma. Tu ćemo se upoznati sa samim pokretom ikonoklazma u Bizantskom carstvu koji je bio usmjeren na zabranu štovanja svetačkih relikvija, ali i samih svetaca. Slijedi vožnja do sela Sahinefendi gdje ćemo posjetiti mjesto Sobesos poznato po svojim iskopinama. Arheolozi su u zadnjih 10 godina iskopavanjem mjesta pronašli mnoštvo veoma značajnih artefakata kao što su rimske kupelji, grobnice te razni mozaici. Nastavljamo putovanje prema dolini Soganli. Songanli je u razdoblju od 9. do 13. stoljeća bio naseljen od strane bizantskih redovnika kojima možemo zahvaliti na količini crkava isklesanih od kamena koje se tamo mogu pronaći. Nakon šetnje dolinom vratit ćemo se u hotel. Noćenje.

Opcionalno uz nadoplatu: Ples derviša

7. dan: Kapadokija - Konya (D)

Nakon doručka vožnja do Konye, jednog od najstarijih urbanih centara na svijetu. Prema frigijskoj legendi velikog potopa, Koya je bila prvi grad koji se uzdigao nakon potopa koji je uništio čovječanstvo. Razgled Konye započet ćemo s posjetom Muzeju Mevlane, ujedno i mauzoleju Jalal ad-Din Muhammad Rumija (pravo ime Mevlane poznatog i kao Rumi), velikog perzijskog mistika. Nakon posjeta mauzoleju odlazimo do džamije Selimije koja se nalazi odmah uz muzej. Impozantnu je džamiju sagradio osmanski sultan Selim II, a sagrađena je po uzoru na bizantsku crkvu Aja Sofiju. 2011. godine upisana je na UNESCO-vu listu svjetske baštine. 

U drugom dijelu dana odlazimo na kratku panoramsku turu po četvrti Meram, ljetnog okupljališta stanovnika Konye, a zatim do Sille i njezine crkve Aya Helena, jedne od najstarijih crkava u Anatoliji. Sagrađena je u čast Helene, majke bizantinskog vladara Konstantina, a smatra se apsolutnim remek dijelom ortodoksnog kršćanstva. Krajem dana odlazak u hotel i noćenje.

8. dan: Konya - Karaman - Konya (D)

Nakon doručka krećemo za Karaman, a prva postaja bit će nam dvorac Karaman. Iako se nalazi na brdašcu, ne čini se ništa višim od grada koji ga okružuje. Vjeruje se da je sagrađen u 11. ili 12. stoljeću za vrijeme bizantskog carstva. Potom odlazimo u obilazak muzeja Karaman gdje se mogu vidjeti arheološki primjerci iz doba epipaleolitika, neolitika, brončanog, klasičnog ili zlatnog doba. Najznačajniji izložak su najstariji prirodno očuvani posmrtni ostaci ljudskog tijela. U drugom dijelu dana odlazimo do „1001 crkve“. Ovo mistično i još uvijek nedovoljno istraženo područje brdašaca i dolina te planina koje ih nadvisuju, brojnih samostana, crkava i kapelica pravi je raj za fotografe, ljubitelje prirode i istraživače. Ovo su područje nastanjivali Hetiti i tu su pronađeni brojni ostaci iz tog razdoblja. Nakon obilaska, povratak u Konyu i noćenje.

9. dan: Konya - Istanbul (D)

Nakon doručka transfer do zračne luke i let za Istanbul. Po dolasku u hotel, smještaj i vrijeme za samostalna istraživanja grada.

10. dan: Istanbul (D)

Doručak, a zatim slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti. Noćenje.

Opcionalno uz nadoplatu: Razgledavanje Istanbula

11. dan: Istanbul - Zagreb (D)

Doručak i slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti sve do transfera do zračne luke. Povratak za Zagreb.

*Napomena

Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Cijene su izražene za 15 putnika i za plaćanje u gotovini.

Prije putovanja putnik treba provjeriti valjanost svoje putovnice te se informirati o propisima i procedurama zemlje u koju putuje i u koju se vraća (vizni režim, Covid19 mjere za ulazak u destinaciju i povratak u domicilnu zemlju te o svim ostalim propisima koji bi mu mogli biti od značaja prije i za vrijeme putovanja).

Karta

Istanbul

Eskisehir

Ankara

Jerezo Tuz

Kanjon Ihlara

Derinkuyu

Goreme

Avanos

Mustafapaşa

Sahinefendi

Soganli

Konya

Karaman

Općenito o središnjoj Turskoj

Naziv države: Republika Turska
Površina: 780.580 km²
Stanovništvo: 77,8 milijuna
Glavni grad: Ankara
Službeni jezik: turski
Pozivni broj: +90
Vremenska razlika: +1

Hrana

Turska jela su kombinacija tradicionalne recepture koja sežu u davne dane nomadskih plemena Središnje Azije s utjecajem bliskoistočne i mediteranske kuhinje. Janjeći kebabi, riblji specijaliteti, začinjena tjestenina, vrsni sirevi, jaja, orašasti plodovi, voće i povrće dolaze u raznim varijacijama. Vegetarijanci će lako pronaći jela za sebe jer se na svakom meniju nalazi plata s povrćem i razne povrtne juhe.

Piće

Voda iz slavine sigurna je za piće, no ima miris klora pa se preporuča piti voda iz boce koju možete kupiti posvuda.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva. Malarija nije rasprostranjena stoga tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Turska lira (TRY); 1 USD = 7.48 TRY; 1 EUR = 8.86 TRY (rujan 2020.)

Novac

Najlakše ćete promijeniti američke dolare i eure. Bankomate ćete pronaći u turističkim središtima koji prihvaćaju Diners, Visu, MasterCard i Maestro. Izvan turističkih središta kartice nisu jako zastupljene pa sa sobom uvijek imajte dovoljno gotovine.

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

Turska, osim svog istočnog dijela, liberalna je zemlja, te u većini slučajeva nije potreban poseban kod odijevanja. Žene mogu nositi haljine, suknje, kratke majice, dok muškarci mogu nositi kratke hlače, majice kratkih rukava, u čemu god se osjećate ugodno. Za vrijeme posjeta vjerskim objektima preporučujemo da prekrijete ramena i izbjegavate kratke hlače ili kratke suknje. Isto vrijedi i za posjet grada Konye, koji je jedan od najkonzervativnijih gradova u Turskoj. Duge se haljine smatraju konzervativnima tako da ih žene mogu slobodno nositi. Uz sebe uvijek imajte i maramu s kojom možete prekriti kosu dok boravite u džamijama ili nekim drugim vjerskim objektima koji zahtijevaju kod oblačenja. S obzirom na velike razlike u temperaturi između noći i dana, svakako ponesite vestu i/ili tanju jaknu. Obuća neka bude udobna i pogodna za dugo hodanje kroz dan. Ako se planira hodanje po prirodi, ponesite čvrste tenisice koje se ne skližu i koje dobro drže zglobove.

Klima

Središnja Anatolija ima stepsku kontinentalnu klimu, s velikim temperaturnim razlikama između dana i noći. Područje je poznato po svojim vrućim i suhim ljetima te hladnim zimama, kada temperatura zna pasti i do -20 stupnjeva cezijevih. S obzirom da područjem dominiraju stepe, smatra se jednim od najsuših predjela Anatolije. Kiša rijetko pada, pogotovo u toku ljeta.

Električna energija

U Turskoj se koristi napon od 220 volti, a utičnice imaju dvije rupe kao i kod nas.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Turskom. Internet je dostupan u Internet kafićima koji se nalaze posvuda, čak i u ruralnim područjima. Gotovo svi hoteli u Turskoj imaju besplatnu Wi-Fi uslugu kao i većina restorana i kafića.

Pošaljite upit za Turska: Anatolija – Kolijevka civilizacije

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

Opcionalni izleti:

2 + 13 =

Možda će vas zanimati i…