Turska: Skrivena blaga istočne Turske

od 9,450 kn

Garantirano!

Popust:
 • 26/09/2019
Očisti

  Reset options
  • 1400 kn
  • 170 kn
  • 950 kn
  • kn
  • 150 kn
  • 300 kn

Informacije o putovanju

Trajanje:
11 dana
Vrsta putovanja:
Grupno
Šifra putovanja:
TR-19-11-G
Veličina grupe:
10-15
Destinacija:

PDF putovanja

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Istanbul - Erzurum: Polazak iz Zagreba preko Istanbula za Erzurum. Po dolasku ćemo se smjestiti i noćiti.

2. dan: Erzurum - Ani - Kars (D): Erzurum je najveći grad u istočnoj Anatoliji koji se smjestio na 1.950 m nadmorske visine. U povijesti je kontrolirao prolaz od Kavkaza prema Anatoliji pa su se za njega borili mnogi narodi. S obzirom da se nalazi u podnožju planine Palandöken, grad je u zadnjih nekoliko godina dobio na važnosti kao važno zimsko turističko odredište. Nakon doručka odlazimo u obilazak grada. Posjetit ćemo medresu Cifte Minareli ili teološku školu koju je 1253 godine dao izgraditi Sultan Alaeddin Keykubat. To je najveća teološka škola u Anatoliji, a posebna je zbog svojih iznimno lijepih kamenih rezbarija i dvostrukih minareta. Vidjet ćemo i Ulu Cami (Veliku džamiju) iz 12. stoljeća te mauzolej Hatuniye Turbesi iz 13. stoljeća, još dvije fantastične kreacije iz doba Seldžuka. Osmatračnica unutar gradske utvrde je zapravo minaret male džamije koja se tamo nalazi. Taj minaret ujedno je najdominantnija građevina u gradu. Nakon obilaska grada nastavljamo u smjeru istoka gdje se nalaze ostaci starog armenskog grada Ani, smještenog na samoj granici s Armenijom. Ovaj fascinantan srednjovjekovni grad bio je smješten na starom Putu svile, a suvremenici su ga nazivali “gradom s tisuću i jednom crkvom”. Nakon razgleda nastavak vožnje prema Karsu. Po dolasku u Kars smještaj u hotel i noćenje.

3. dan: Kars - Dogubayazit - Van (D): Nakon doručka krećemo dalje prema Dogubayazitu. Vozit ćemo se uz granicu između Armenije i Turske prema granici s Iranom. Po dolasku u Dogubayazit pozdravit će nas obronci vrha Ararat, za Armence svete planine. Ararat je legendarna planina za koju se vjeruje da se na njoj nasukala Noina arka. U Dogubayazitu ćemo posjetiti palaču Ishak paše, drugu po važnosti palaču u Turskoj, odmah nakon palače Topkapi u Istanbulu. Nekad su ulazna vrata bila od zlata, a mlijeko i med tekli su njezinim fontanama. U predvečerje nastavak vožnje prema Vanu gdje ćemo noćiti. Putem ćemo se zaustaviti kraj lijepih vodopada Muradiye. Ako bude dovoljno vremena, možemo posjetiti i farmu na kojoj se uzgaja specifična pasmina mačaka bijele dlake i obično plavih očiju. Noćenje.

4. dan: Van - Ahlat (D): Van i njegova okolica, zbog svoje geografske strukture, bili su zanimljivi za život brojnim civilizacijama, a neki ostaci govore da su na ovim područjima postojala ljudska naselja čak prije 7.000 godina. Sam Van je u 9. st. pr.n.e. bio je prijestolnica Urartijskog kraljevstva (u to doba ime mu je bilo Tušpa). Prvo ćemo se brodićem odvesti do slikovitog otoka Akdamar, na kojem se nalazi atmosferična armenska crkva Sv. Križa iz 10. stoljeća. Njezini kameni zidovi bogato su ukrašeni rezbarijama iz Starog zavjeta. Potom ćemo se vratiti u grad i posjetiti citadelu koja se smjestila uz obalu najvećeg jezera u Turskoj. Izgrađena je u 9. stoljeću pr.n.e. unutar prijestolnice Uratu kraljevstva. Za vrijeme ranog 7. stoljeća pr.n.e. pala je u ruke Asiraca koji su ih pobijedili i protjerali iz regije. Potom nastavljamo putovanje prema Ahlatu, povijesnom gradiću u istočnoj Anatoliji. Iako povijest Ahlata seže u 9 st. pr.n.e., grad je poznat po nadgrobnim spomenicima iz razdoblja od 12. do 15. stoljeća, vrlo značajnim za islamski svijet zbog svoje različitosti od ostalih Anatolijskih grobnica. Obići ćemo grobnice, a zatim noćenje u Ahlatu.

5. dan: Ahlat - Hasankeyf - Midyat - Mardin (D): Ujutro nastavljamo prema ljupkom Hasankeyfu, mjestašcu smještenom na rijeci Tigris, zasigurno jednom od najljepših krajičaka Turske. Nakon šetnje nastavljamo prema starom asirskom gradu Midyatu. Midyat će nas sa svojim kaldrmama i uskim uličicama te čipkastom dekoracijom kuća vratiti u davno zaboravljena vremena. Prošetat ćemo ovim ljupkim gradićem i potražiti neku od preostalih starih asirskih ortodoksnih crkava. Krajem dana stižemo u Mardin, grad pod zaštitom UNESCO-a. Ovaj grad fascinantne arhitekture nerijetko se uspoređuje s gradom Fesom u Maroku pa je i dobio nadimak „turski Fes“. Smjestit ćemo se u hotelu i noćiti.

6. dan: Mardin - samostan Deyrul Zafaran - Dara - Mardin (D): Nakon doručka prošetat ćemo Mardinom, a zatim nastavljamo prema samostanu Deyrül-Zafaran i starom arheološkom nalazištu Dara. U predvečerje povratak u Mardin i noćenje.

7. dan: Mardin - Diyarbakir - Nemrut - Adiyaman (D): Nakon doručka nastavljamo prema Diyarbakiru, u starim vremenima poznatom kao Amida. U toku svoje 5.000 godina duge povijesti bio je kolijevka čak 26 civilizacija. Okružen je trostrukim bazaltnim gradskim zidinama koje su jedan od najboljih primjera srednjovjekovne vojne arhitekture i koje su nakon Kineskog zida najduže na svijetu (dugačke su 5,5 km, a visoke 7-8 metara). Posjetit ćemo džamiju Ulucamii koja je nekad bila Sunčev hram, a potom sinagoga, te naravno gradske zidine. Nakon obilaska nastavljamo za Nemrut. Odvest ćemo se do planine Nemrut gdje se nalaze poznate glave postavljene uokolo komagenskog svetišta kralja-boga Antioha I Teosa iz 1.st.pr.n.e. Na visini od 2.150 m dočekat ćemo zalazak sunca i prošetati po nalazištu. Na križištu istočne i zapadne civilizacije, planina Nemrut je zasigurno jedno od najveličanstvenijih lokaliteta. Noćenje u Adiyamanu.

8. dan: Adiyaman - Gobeklitepe - Sanli Urfa (D): Nakon doručka nastavljamo putovanje za Sanli Urfu, no prije ulaska u grad ćemo se zaustaviti da bi posjetili Gobeklitepe, nedavno otkriveni najstariji hram na svijetu. Ovaj prapovijesni hram izgrađen je otprilike prije 12.000 godina, odnosno oko 10000. godine prije nove ere. Po dolasku u Sanli Urfu, razgledat ćemo grad koji sa svojim ulicama, kućama, bazarima kupalištima, fontanama, mostovima, džamijama, dvorcima i gradskim zidinama djeluje poput „muzeja na otvorenom“. Nazivali su ga i „gradom proroka“ jer su u njemu živjeli razni proroci poput Abrahama, Jakova, Jobe i Elihe. Posjetit ćemo muzej u kojem možemo vidjeti najstariji kip na svijetu, a zatim odlazimo do muzeja Halepli Bahce u kojem se nalaze ostaci iz rimskog doba. Za kraj ćemo posjetiti spilju u kojoj je rođen prorok Abraham te Balikli gol gdje ga je kralj bacio u vatru. Ako bude vremena otići ćemo i do lokalne tržnice gdje ćemo vidjeti kako lokalci trguju i što prodaju i kupuju. U večernjim satima, uz nadoplatu, predlažemo program s lokalnom muzikom (Sira gecesi). Potom odlazak do hotela i noćenje.

9. dan: Sanli Urfa - Harran - Halfeti - Gaziantep (D): Danas nastavljamo vožnju prema obližnjem Harranu, poznatom po zanimljivim kućama u obliku košnica (danas pod zaštitom UNESCO-a) i po ostacima najstarijeg sveučilišta u regiji. Potom nastavljamo putovanje do Halfetija, gdje nas čeka izlet brodom po jezeru ispod kojeg se nalazi potopljeno selo. Krajem dana stižemo u Gaziantep gdje ćemo se smjestiti i noćiti.

10. dan: Gaziantep (D): Nekad zvan Antep, kako ga stanovnici i danas rado zovu, Gaziantep je jedan od najstarijih kontinuirano nastanjenih gradova na svijetu. Posjetit ćemo njegov fascinantni muzej Mozaika, a zatim prošetati starim dijelom grada. Potom povratak u hotel i noćenje.

11. dan: Gaziantep - Istanbul - Zagreb (D): Doručak i potom transfer u zračnu luku za povratak kući. Dolazak u Zagreb u predvečerje.

Special offer

Doživite magiju Istočne Turske na putovanju koje nikad nećete zaboraviti. Zajedno ćemo istražiti njezinu kulturu i tradiciju te proći labirintom povijesti u potrazi za korijenima civilizacije. Zakoraknut ćemo u prastari Ani na samoj Armenskoj granici, gledati vrhunac Ararat s palače Ishak Paše, ploviti jezerom Van, uspeti se na planinu Nemrut te hodati tlom biblijskih Harrana i Urfe. Okruživat će nas prirodne ljepote, samotni krajevi u kojima ćemo osjetiti koliko smo mali i koliko je priroda čudesna.

Što me očekuje na putovanju?

Putovanje je usmjereno na razgledavanje znamenitosti i prirode, uključuje laganiji uspon na Mt Nemrut po širokoj makadamskoj stazi. Imat ćemo dvije vožnje brodom, a noćit ćemo u hotelima s 3 i 4 zvjezdice (lokalna kategorizacija). S obzirom da prelazimo velika prostranstva, na ponekim dionicama vožnje mogu biti nešto dulje. Vodimo vas dalje od ruta kojima prolaze mase turista pa na nekim mjestima turistička infrastruktura još nije dobro razvijena. Međutim, upravo to daje nam mogućnost da doživimo zemlju takvu kakva jest i da na najbolji način upoznamo lokalnu kulturu.

svi letovi
sav smještaj
svi transferi
vožnja brodom na jezeru Van do otoka Akdamar te u Halfetiju
navedeni obroci
sve ulaznice prema programu
vođenje na engleskom
pratitelj na hrvatskom
jamčevina

zrakoplovne takse: 1.400 kn
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 950 kn
viza za Tursku: 170 kn
nadoplata za manje od 15 putnika u iznosu od 590 kn
opcionalni folklorni show u Sanli Urfi: 150 kn bez večere ili 300 kn s uključenom večerom
obroci koji nisu navedeni
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice za lokalne vodiče i vozače
osobni troškovi

Istanbul

Erzurum

Ani

Kars

Dogubayazit

Van

Ahlat

Hasankeyf

Mardin

Midyat

samostan Deyrul Zafaran

Dara

Diyarbakir

Nemrut

Adiyaman

Gobeklitepe

Sanli Urfa

Harran

Halfeti

Gaziantep

 

Naziv države: Republika Turska

Površina: 785.00 km²

Stanovništvo: 77,8 milijuna

Glavni grad: Ankara

Službeni jezik: turski

Pozivni broj: +90

Vremenska razlika: +1

Klima: U istočnoj Turskoj ljeta su topla i suha s prosječnom temperaturom od 21 stupanj, dok su zime hladne, s puno snijega i prosječnom temperaturom od -3 stupnja. Proljeća i jeseni imaju umjerenu temperaturu oko 11 stupnjeva, no temperature u toku dana mogu drastično varirati. Najbolje vrijeme za putovanje je od lipnja do rujna. Južni krajevi su nešto topliji i ljeta znaju biti dosta vruća pa je putovanje dobro odgoditi prema početku jeseni. Stoga, želite li pokriti cijeli istočni dio Turske, najbolje vrijeme za putovanje je u toku lipnja i u toku rujna.

Odjeća: U istočnom dijelu Turske ljudi su puno tradicionalniji nego u zapadnom pa ćete se bolje osjećati ponesete li odjeću koja ne odstupa puno od njihove. Preporučujemo da ponesete majice koje prekrivaju prsa i ramena te hlače i suknje koje sežu barem do koljena.

Piće: Voda iz pipe je sigurna za piće, no ima miris klora pa se preporuča piti voda iz boce koju možete kupiti posvuda.

Hrana: Turska jela su kombinacija tradicionalne recepture koje sežu u davne dane nomadskih plemena Središnje Azije s utjecajem bliskoistočne i Mediteranske kuhinje. Janjeći kebabi, riblji specijaliteti, začinjena tjestenina, vrsni sirevi, jaja, orašasti plodovi, voće i povrće dolaze u raznim varijacijama. Vegetarijanci će lako pronaći jela za sebe jer se na svakom meniju nalazi plata s povrćem i razne povrtne juhe.

Cjepiva i tablete protiv malarije: Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta: Turska lira (TRY); 1 USD = 5.83 TRY; 1 EUR = 6.57 TRY (lipanj 2019.)

Novac: Najlakše ćete promijeniti američke dolare i eure. Bankomate ćete pronaći u turističkim središtima, a prihvaćaju Diners, Visu, MasterCard i Maestro. Izvan turističkih središta kartice nisu jako zastupljene pa sa sobom uvijek imajte dovoljno gotovine.

Mobilni telefoni i Internet: : Vipnet, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Turskom. Internet je dostupan u Internet kafićima koji se nalaze posvuda, čak i u ruralnim područjima. Gotovo svi hoteli u Turskoj imaju besplatnu Wi-Fi uslugu kao i većina restorana i kafića.

Električna energija: U Turskoj se koristi napon od 220 volti, a utičnice imaju dvije rupe kao i kod nas.

Viza: Potrebna. Dobiva se putem interneta na stranici www.evisa.gov.tr/en/apply/ i košta 20 USD ili 15 eura.

Pošaljite upit ili rezervirajte Turska: Skrivena blaga istočne Turske

Odabrano putovanje:

6 + 3 =

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Turska: Skrivena blaga istočne Turske”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vam se također svidjeti…