Turska: Skrivena blaga istočne Turske

od 8,650 Kn

Primamo prijave

Discount:
 • 24/05/2019
 • 20/09/2019
Očisti
  • 1400 Kn
  • 240 Kn
  • 800 Kn
  • Kn
  • 150 Kn

Informacije o putovanju

Trajanje:
10 dana
Vrsta putovanja:
Grupno
Šifra putovanja:
TR-19-10-G
Veličina grupe:
10-15
Destinacija:

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Istanbul - Erzurum: Polazak iz Zagreba preko Istanbula za Erzurum. Po dolasku ćemo se smjestiti i noćiti.

2. dan: Erzurum - Ani - Kars (D) (225 km - 3 sata vožnje): Erzurum je najveći grad u istočnoj Anatoliji koji se smjestio na 1.950 m nadmorske visine. U povijesti je kontrolirao prolaz od Kavkaza prema Anatoliji pa su se za njega borili mnogi narodi. S obzirom da se nalazi u podnožju planine Palandöken, grad je u zadnjih nekoliko godina dobio na važnosti kao važno zimsko turističko odredište. Nakon doručka odlazimo u obilazak grada. Posjetit ćemo medresu Cifte Minareli ili teološku školu koju je 1253 godine dao izgraditi Sultan Alaeddin Keykubat. To je najveća teološka škola u Anatoliji, a posebna je zbog svojih iznimno lijepih kamenih rezbarija i dvostrukih minareta. Vidjet ćemo i Ulu Cami (Veliku džamiju) iz 12. stoljeća te mauzeli Hatuniye Turbesi iz 13. stoljeća, još dvije fantastične kreacije iz doba Seldžuka. Osmatračnica unutar gradske utvrde je zapravo minaret male džamije koja se tamo nalazi. Taj minaret ujedno je najdominantnija građevina u gradu. Nakon obilaska grada nastavljamo u smjeru istoka gdje se nalaze ostaci starog armenskog grada Ani, smještenog na samoj granici s Armenijom. Ovaj fascinantan srednjovjekovni grad bio je smješten na starom Putu svile, a suvremenici su ga nazivali “gradom s tisuću i jednom crkvom”. Nakon razgleda nastavak vožnje prema Karsu. Po dolasku u Kars smještaj u hotel i noćenje.

3. dan: Kars - Dogubayazit - Van (D) (375 km - 5 sati vožnje): Nakon doručka krećemo dalje prema Dogubayazitu. Vozit ćemo se uz granicu između Armenije i Turske prema granici s Iranom. Putem ćemo se zaustaviti u rudniku soli koji je u upotrebi od razdoblja Hitita. Po dolasku u Dogubayazit pozdravit će nas obronci vrha Ararat, za Armence svete planine. Ararat je legendarna planina za koju se vjeruje da se na njoj nasukala Noina arka. U Dogubayazitu ćemo posjetiti palaču Ishak paše, drugu po važnosti palaču u Turskoj, odmah nakon palače Topkapi u Istanbulu. Nekad su ulazna vrata bila od zlata, a mlijeko i med tekli su njezinim fontanama. Potom odlazimo do Noine arke. Vidjet ćemo brod za čije dimenzije znanstvenici kažu da bi mogle odgovarati Noinoj arci koja se spominje u svetim knjigama. U predvečerje nastavak vožnje prema Vanu gdje ćemo se smjestiti i noćiti.

4. dan: Van - Ahlat (D) (210 km - 2 i pol sata vožnje): Van i njegova okolica, zbog svoje geografske strukture, bili su zanimljivi za život brojnim civilizacijama, a neki ostaci govore da su na ovim područjima postojala ljudska naselja čak prije 7.000 godina. Sam Van je u 9. st. pr.n.e. bio je prijestolnica Urartijskog kraljevstva (u to doba ime mu je bilo Tušpa). Prvo ćemo se brodićem odvesti do slikovitog otoka Akdamar, na kojem se nalazi atmosferična armenska crkva Sv. Križa iz 10. stoljeća. Njezini kameni zidovi bogato su ukrašeni rezbarijama iz Starog zavjeta. Potom ćemo se vratiti u grad i posjetiti citadelu koja se smjestila uz obalu najvećeg jezera u Turskoj. Izgrađena je u 9. stoljeću pr.n.e. unutar prijestolnice Uratu kraljevstva. Za vrijeme ranog 7. stoljeća pr.n.e. pala je u ruke Asiraca koji su ih pobijedili i protjerali iz regije. Potom nastavljamo putovanje prema Ahlatu, povijesnom gradiću u istočnoj Anatoliji. Iako povijest Ahlata seže u 9 st. pr.n.e., grad je poznat po nadgrobnim spomenicima iz razdoblja od 12. do 15. stoljeća, vrlo značajnim za islamski svijet zbog svoje različitosti od ostalih Anatolijskih grobnica. Noćenje u Ahlatu.

5. dan: Ahlat - Midyat - Mardin (D) (410 km - 6 sati vožnje): Nakon doručka vožnja prema starom sirjačkom gradu Midyatu i šetnja njegovim ulicama, a zatim odlazimo u posjet samostanu Mor Jacob. Samostan Sv. Gabrijela, poznat kao Deyrulumur, najstariji je aktivni sirjački ortodoksni samostan na svijetu, a smjestio se na visoravni Tur Abdin, nedaleko Midyata. Nakon šetnje gradom nastavljamo prema Mardinu, gradu pod zaštitom UNESCO-a. Ovaj grad fascinantne arhitekture nerijetko se uspoređuje s gradom Fesom u Maroku pa je i dobio nadimak „turski Fes“. Prošetat ćemo njegovim ulicama, a zatim odlazak u hotel i noćenje.

6. dan: Mardin - Diyarbakir - Gobeklitepe - Sanli Urfa (D) (230 km - oko 3 i pol sati vožnje): Nakon doručka nastavljamo prema Diyarbakiru, u starim vremenima poznatom kao Amida. U toku svoje 5.000 godina duge povijesti bio je kolijevka čak 26 civilizacija. Grad se proteže na visoravni nedaleko od obala rijeke Tigris. Okružen je trostrukim bazaltnim gradskim zidinama koje su jedan od najboljih primjera srednjovjekovne vojne arhitekture i koje su nakon Kineskog zida najduže na svijetu (dugačke su 5,5 km, a visoke 7-8 metara). Zidine sadržavaju 5 glavnih vrata i 16 utvrda. Zidine su renovirane za vrijeme bizantinskog vladara Konstantina, 349. godine pr.n.e., no vrijeme njihovog nastanka nije poznato. Posjetit ćemo džamiju Ulucamii koja je nekad bila Sunčev hram, a potom sinagoga, te naravno gradske zidine. Nakon obilaska grada nastavljamo za Sanli Urfu, no prije ulaska u grad ćemo se zaustaviti da bi posjetili Gobeklitepe, nedavno otkriveni najstariji hram na svijetu. Ovaj prapovijesni hram izgrađen je otprilike prije 12.000 godina, odnosno oko 10000. godine prije nove ere. Potom odlazak do hotela gdje ćemo noćiti. U večernjim satima, uz nadoplatu, predlažemo program s lokalnom muzikom (Sira gecesi).

7. dan: Sanli Urfa (D): Razgledat ćemo Sanli Urfu, grad koji sa svojim ulicama, kućama, bazarima kupalištima, fontanama, mostovima, džamijama, dvorcima i gradskim zidinama djeluje poput „muzeja na otvorenom“. Nazivali su ga i „gradom proroka“ jer su u njemu živjeli razni proroci poput Abrahama, Jakova, Jobe i Elihe. Posjetit ćemo muzej u kojem možemo vidjeti najstariji kip na svijetu, a zatim odlazimo do muzeja Halepli Bahce u kojem se nalaze ostaci iz rimskog doba. Za kraj ćemo posjetiti spilju u kojoj je rođen prorok Abraham te Balikli gol gdje ga je kralj bacio u vatru. Za kraj dana odlazimo do lokalne tržnice gdje ćemo vidjeti kako lokalci trguju i što prodaju i kupuju. Potom odlazak do hotela i noćenje.

8. dan: Sanli Urfa - Harran - Adiyaman (D, V) (300 km - 5 sati vožnje): Danas nastavljamo vožnju prema obližnjem Harranu, poznatom po zanimljivim kućama u obliku košnica koje su danas pod zaštitom UNESCO-a i po ostacima najstarijeg sveučilišta u regiji. Nakon razgleda nastavljamo prema Adiyamanu gdje ćemo prenoćiti. Putem ćemo se zaustaviti da bi vidjeli ostatke mosta Cendere i stupove Karakus iz rimskog doba.

9. dan: Adiyaman - Nemrut - Halfeti - Gaziantep (D) (289 km - 5 sati): Rano ujutro (oko 3:00 sata) odvest ćemo se do planine Nemrut gdje se nalaze poznate glave postavljene uokolo komagenskog svetišta kralja-boga Antioha I Teosa iz 1.st.pr.n.e. Na visini od 2.150 m dočekat ćemo izlazak sunca i opijeni jutarnjom svježinom prošetati po nalazištu. Na križištu istočne i zapadne civilizacije, planina Nemrut je zasigurno jedno od najveličanstvenijih lokaliteta. Vratit ćemo se u hotel na doručak. Nakon kratkog odmora nastavljamo putovanje do Halfetija, gdje nas čeka izlet brodom po jezeru ispod kojeg se nalazi potopljeno selo. Poslijepodne nastavljamo za Gaziantep. Ukoliko stignemo na vrijeme obići ćemo Muzej mozaika (ukoliko stignemo prekasno, muzej ćemo obići slijedeće jutro). Noćenje.

10. dan: Gaziantep - Istanbul - Zagreb (D): Doručak i sredinom dana transfer u zračnu luku za povratak kući. Dolazak u Zagreb u predvečerje.

Special offer

Doživite magiju Istočne Turske na putovanju koje nikad nećete zaboraviti. Zajedno ćemo istražiti njezinu kulturu i tradiciju te proći labirintom povijesti u potrazi za korijenima civilizacije. Zakoraknut ćemo u prastari Ani na samoj Armenskoj granici, gledati vrhunac Ararat s palače Ishak Paše, ploviti jezerom Van, uspeti se na planinu Nemrut te hodati tlom biblijskih Harrana i Urfe. Okruživat će nas prirodne ljepote, samotni krajevi u kojima ćemo osjetiti koliko smo mali i koliko je priroda čudesna.

Što me očekuje na putovanju?

Putovanje je usmjereno na razgledavanje znamenitosti i prirode, uključuje laganiji uspon na Mt Nemrut po širokoj makadamskoj stazi. Imat ćemo dvije vožnje brodom, a noćit ćemo u hotelima s 3 i 4 zvjezdice (lokalna kategorizacija). S obzirom da prelazimo velika prostranstva, na ponekim dionicama vožnje mogu biti nešto dulje. Vodimo vas dalje od ruta kojima prolaze mase turista pa na nekim mjestima turistička infrastruktura još nije dobro razvijena. Međutim, upravo to daje nam mogućnost da doživimo zemlju takvu kakva jest i da na najbolji način upoznamo lokalnu kulturu.

svi letovi
sav smještaj
svi transferi
vožnja brodom na jezeru Van do otoka Akdamar te u Halfetiju
navedeni obroci
sve ulaznice prema programu
vođenje na engleskom
pratitelj na hrvatskom
jamčevina

zrakoplovne takse: 1.400 kn
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 800 kn
viza za Tursku: 240 kn (vizu možete i sami izraditi putem interneta)
opcionalni folklorni show u Sanli Urfi u iznosu od 150 kn
ručkovi i večere koje nisu navedene te pića uz obroke
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice za lokalne vodiče i vozače
osobne troškove

 

Naziv države: Republika Turska

Površina: 785.00 km²

Stanovništvo: 77,8 milijuna

Glavni grad: Ankara

Službeni jezik: turski

Pozivni broj: +90

Vremenska razlika: +1

Klima: U istočnoj Turskoj ljeta su topla i suha s prosječnom temperaturom od 21 stupanj, dok su zime hladne, s puno snijega i prosječnom temperaturom od -3 stupnja. Proljeća i jeseni imaju umjerenu temperaturu oko 11 stupnjeva, no temperature u toku dana mogu drastično varirati. Najbolje vrijeme za putovanje je od lipnja do rujna. Južni krajevi su nešto topliji i ljeta znaju biti dosta vruća pa je putovanje dobro odgoditi prema početku jeseni. Stoga, želite li pokriti cijeli istočni dio Turske, najbolje vrijeme za putovanje je u toku lipnja i u toku rujna.

Odjeća: U istočnom dijelu Turske ljudi su puno tradicionalniji nego u zapadnom pa ćete se bolje osjećati ponesete li odjeću koja ne odstupa puno od njihove. Preporučujemo da ponesete majice koje prekrivaju prsa i ramena te hlače i suknje koje sežu barem do koljena.

Piće: Voda iz pipe je sigurna za piće, no ima miris klora pa se preporuča piti voda iz boce koju možete kupiti posvuda.

Hrana: Turska jela su kombinacija tradicionalne recepture koje sežu u davne dane nomadskih plemena Središnje Azije s utjecajem bliskoistočne i Mediteranske kuhinje. Janjeći kebabi, riblji specijaliteti, začinjena tjestenina, vrsni sirevi, jaja, orašasti plodovi, voće i povrće dolaze u raznim varijacijama. Vegetarijanci će lako pronaći jela za sebe jer se na svakom meniju nalazi plata s povrćem i razne povrtne juhe.

Cjepiva i tablete protiv malarije: Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta: Turska lira (TRY); 1 USD = 3,78 TRY; 1 EUR= 4,52 TRY (prosinac 2017.)

Novac: Najlakše ćete promijeniti američke dolare i eure. Bankomate ćete pronaći u turističkim središtima, a prihvaćaju Diners, Visu, MasterCard i Maestro. Izvan turističkih središta kartice nisu jako zastupljene pa sa sobom uvijek imajte dovoljno gotovine.

Mobilni telefoni i Internet: : Vipnet, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Turskom. Internet je dostupan u Internet kafićima koji se nalaze posvuda, čak i u ruralnim područjima. Gotovo svi hoteli u Turskoj imaju besplatnu Wi-Fi uslugu kao i većina restorana i kafića.

Električna energija: U Turskoj se koristi napon od 220 volti, a utičnice imaju dvije rupe kao i kod nas.

Viza: Potrebna. Dobiva se putem interneta na stranici www.evisa.gov.tr/en/apply/ i košta 20 USD ili 15 eura.

Pošaljite upit ili rezervirajte Turska: Skrivena blaga istočne Turske

Odabrano putovanje:

12 + 4 =

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Turska: Skrivena blaga istočne Turske”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vam se također svidjeti…