Uganda: U potrazi za nježnim divovima

Ako želite vidjeti predivan svijet divljih životinja Ugande, ovo putovanje će vas oduševiti
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 14 dana

Šifra: UG-20-14-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Uganda

Datumi polazaka: 18.07.2020., 10.10.2020., 23.05.2021.

Naslovna » Afrika » Uganda: U potrazi za nježnim divovima
agsdi-people

Status:

Primamo prijave!
agsdi-credit-card

FM cijena od:

33.900 kn + avio takse

Redovna cijena:

36.590 kn

O ovom putovanju

Ako želite vidjeti predivan svijet divljih životinja Ugande, ovo putovanje će vas oduševiti. Posjetit ćemo pet zapanjujućih nacionalnih parkova Ugande – Murchison Falls, Queen Elizabeth, Kibale Forest, Bwindi Impenetrable i Lake Mburo. Uz to, u rezervatu nosoroga Ziwa imat ćemo prilike promatrati ove ugrožene životinje i naučiti o borbi za njihov opstanak i povratak u divljinu.

Vrhunac putovanja je čaroban susret sa planinskim gorilama u nacionalnom parku Bwindi Impenetrable gdje ćemo izbliza promatrati ove nježne divove. Nakon posjeta Ugandi, shvatit ćete zašto ju je Winston Churchill jednom opisao kao “biser Afrike”.

Što me očekuje na putovanju?

Putovanje ne zahtijeva posebne pripreme, no uključuje trekkinge po prašumi i parkovima te vožnju u 4×4 vozilima. Vožnje ponekad mogu biti duge. Doživjet ćemo safari u vozilu s otvorenim krovom, u potrazi za brojnim divljim životinjama.

Noćit ćemo u lodgeovima srednje kategorije, otprilike 3/4 zvjezdice.

Što je uključeno

svi letovi
sve ulaznice prema programu
sav prijevoz
sav smještaj
vožnje brodom prema programu
dozvola za promatranje gorila
dozvola za promatranje čimpanza
navedeni obroci
lokalno vođenje na engleskom
pratitelj iz Hrvatske za min. 10 putnika
jamčevina

Što nije uključeno

pristojbe zračnih luka: 2.500 kn
viza za Ugandu i trošak njenog ishodovanja: 450 kn
nadoplata za obroke: 930 kn
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 1.800 kn
pješački safari u NP Lake Mburo: 550 kn
obroci koji nisu navedeni
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice za lokalne vodiče i vozače
osobni troškovi

Datumi polazaka

Polazak

18.07.2020.

Trajanje

14 dana

Cijena od

36.590 kn + takse
FM cijena: 35.900 kn + takse

PDF putovanja

Polazak

10.10.2020.

Trajanje

14 dana

Cijena od

35.890 kn + takse
FM cijena: 35.200 kn + takse

PDF putovanja

Polazak

23.05.2021.

Trajanje

14 dana

Cijena od

34.590 kn + takse
FM cijena: 33.900 kn + takse

PDF putovanja

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Entebbe

Polazak iz zračne luke Zagreb i uz presjedanje let za Entebbe.

2. dan: Entebbe (D)

Dolazak u ranim jutarnjim satima. Nakon carinskih formalnosti, transfer do lodgea. Nakon odmora krećemo u istraživanje Entebbea. Posjetit ćemo botanički vrt, otvoren 1989. godine, smješten na obalama jezera Viktorija. Vrt je dom šarolikom spektru ptičjih vrsta, endemičnim i uvezenim biljkama te zaigranim majmunima. Slijedi posjet edukacijskom centru za divlji životinjski svijet (UWEC) gdje ćemo zaviriti iza kulisa i izbliza vidjeti divlje životinje za koje se ovdje brinu te ćemo ih imati prilike nahraniti. Ovo će nam biti odlična prilika da naučimo više o njihovom svakodnevnom životu i kako se uklapaju u ekosustav Ugande. Imat ćemo prilike vidjeti lavove, nosoroge, žirafe, bizone, krokodile, zebre, leoparde, čimpanze i mnoge druge, od kojih je većina spašena od lovokradica ili nesreća u divljini. Za kraj dana čeka nas posjet ribarskom selu iz kojeg ćemo se zaputiti na čarobno krstarenje jezerom Viktorija. Uživat ćemo u prirodi ususret zalasku sunca. Jezero prolazi preko ekvatora, pa ćemo se zaustaviti na malom otočiću na jezeru da bi snimili fotografiju na mjestu gdje se nalazi znak koji obilježava točno mjesto ekvatora. Noćenje.

3. dan: Entebbe - rezervat nosoroga Ziwa - Nacionalni park Murchison Falls (D, V)

Rano ćemo doručkovati jer nas očekuje duga vožnja prema prekrasnom Nacionalnom parku Murchison Falls, najstarijem i najpoznatijem parku u Ugandi. Na putu do nacionalnog parka posjetit ćemo rezervat nosoroga Ziwa, gdje ćemo imati priliku protegnuti noge šetnjom po rezervatu i provesti neko vrijeme s nosorozima. Ovaj rezervat jedno je od rijetkih mjesta na Zemlji gdje možete doživjeti bliski susret s tim ugroženim divovima. Nakon posjeta rezervatu stat ćemo u gradiću Masindi na ručak te nastavljamo prema Nacionalnom parku Murchison Falls. Po dolasku u park smještaj u lodge, večera i noćenje.

4. dan: Nacionalni park Murchison Falls (D, R, V)

Danas nas čeka rano buđenje i prvi dan na safariju. Dom 76 različitih vrsta sisavaca uključujući četiri od Big Five (ovdje nema nosoroga), Nacionalni park Murchison Falls je dom raznolikih divljih životinja koje nećete naći na konvencionalnom safariju. Ugandska antilopa, poluvodena sitatunga antilopa i uvijek gladni Nilski krokodili samo su neke od fascinantnih životinja koje ćemo ugledati tijekom vožnje. Na safariju će nam se pridružiti rendžeri iz parka koji će nas upoznati sa ovim zanimljivim ekosustavom i životinjama koje u njemu obitavaju. Slijedi povratak u lodge na ručak, a zatim poslijepodnevna vožnja brodom po Nilu do slapova Murchinson, u potrazi za rijetkom rodom cipelašicom. Usput, vidjet ćemo nilske konje, slonove, bivole, nilske krokodile, nilske monitor guštere i zapanjujuću raznolikost ptica. Za one koji žele, mogu se po završetku vožnje brodom popeti do vrha slapova odakle se pruža spektakularan pogled na park. Uspon traje otprilike sat i pol.

5. dan: Nacionalni park Murchison Falls - Nacionalni park Kibale Forest (D, V)

Nakon doručka krećemo prema Nacionalnom parku Kibale Forest. Čeka nas nešto duža vožnja, ali ćemo po putu vidjeti dosta toga što će nam zaokupiti pažnju, jer nas putovanje vodi kroz užurbane tržnice i slikovite plantaže čaja. Dolazak u park u večernjim satima. Večera i noćenje.

6. dan: Nacionalni park Kibale Forest (D, V)

Danas ćemo imati priliku za bliski susret s našim najbližim živućim rođakom, jer ćemo krenuti u šumu u potrazi za rezidentnim čimpanzama. Navikle na ljude, ove životinje su ipak divlje, i morat ćemo se uputiti duboko u park kako bismo imali promatrali njihove ludorije. Gledat ćemo ih kako skakuću s drva na drvo, igraju se i bore, pa čak i pokazuju svoju neustrašivost odvažnim prikazima hrabrosti. U poslijepodnevnim satima krećemo na drugu vrstu avanture jer ćemo posjetiti rezervat Bigodi Wetlands. Imat ćemo prilike promatrati više od 130 vrsta ptica i 8 vrsta primata koje ovu močvaru nazivaju domom. Slijedi povratak u lodge, večera i noćenje.

7. dan: Nacionalni park Kibale Forest - Nacionalni park Queen Elizabeth (D, V)

Nakon ranog doručka krenut ćemo na cjelodnevni izlet u Nacionalni park Queen Elizabeth, drugi po veličini nacionalni parka u Ugandi. Park se smjestio u podnožju planinskog lanca Rwenzori, u blizini jezera Edward i George. Savana Queen Elizabeth nacionalnog parka bliska je krajoliku Serengetija ili Maasai Mare. Tijekom safarija možemo vidjeti slonove, veprove, lavove, pavijane, antilope, a možda čak i osamljenog leoparda. Noćenje.

8. dan: Nacionalni park Queen Elizabeth (D, V)

Danas nastavljamo našu safari avanturu. Nakon ranog buđenja krećemo u potragu za mnogim životinjama koje lutaju savanama parka.

U popodnevnim satima čeka nas malo drugačiji doživljaj safarija. Brodom ćemo se zaputiti kanalom Kazinga gdje će nas dočekati mnoštvo nilskih konja. Također ćemo imati prilike vidjeti krokodile, slonove kako se kupaju, i mnoštvo prekrasnih ptica. Noćenje.

9. dan: Nacionalni park Queen Elizabeth - Nacionalni park Bwindi Impenetrable (D, R, V)

Danas nas čeka duga vožnja do Nacionalnog parka Bwindi Impenetrable, no putem ćemo se povremeno kratko zaustavljati, uz jednu dulju stanku za ručak. Ovaj nacionalni park jedna je od najstarijih i biološki najraznolikijih prašuma na svijetu, sežući 25,000 godina u prošlost. Također je jedino mjesto u Africi gdje zajedno žive čimpanze i gotovo polovina svjetske populacije planinskih gorila raspodijeljenih u 9 obiteljskih skupina. Uz njih, još 5 vrsta primata, 120 vrsta sisavaca, 360 vrsta ptica i 220 vrsta leptira nazivaju Bwindi svojim domom. Po dolasku u park, smještaj, večera i noćenje.

10. dan: Nacionalni park Bwindi Impenetrable - jezero Bunyoyi (D, R, V)

Danas nas očekuje vrhunac našeg putovanja: prilika za izlet u planinsku prašumu i druženje s poznatim “gorilama u magli”. Nakon ranog doručka prisustvovat ćemo brifingu, zatim će nas podijeliti u grupe da bi konačno krenuli u šumu pješice. Teško je reći koliko će trajati trekking, jer naša potraga ovisi o mjestu na kojem će se gorile nalaziti i o vremenskim prilikama. Okvirno vrijeme boravka u parku procjenjuje se na boravak od jednog do šest ili više sati. Bez obzira na to koliko dugo ili kratko pješačenje bilo, nagrada na kraju je ista: čarobnih sat vremena promatranja ovih veličanstvenih stvorenja dok se opuštaju, igraju i hrane u srcu džungle. Po završetku trekkinga slijedi kraća vožnja do jezera Bunyonyi gdje ćemo se smjestiti u lodge i odmoriti. Na jezeru je moguće organizirati dodatne aktivnosti. Područje je izvrsno za šetnju, planinarenje, brdski biciklizam, izlete u lokalna sela, promatranje ptica ili aktivnosti na vodi. Večera i noćenje.

11. dan: jezero Bunyonyi - Nacionalni park Lake Mburo (D, V)

Nakon doručka čeka naš dulja vožnja do našeg posljednjeg nacionalnog parka, Lake Mburo. Ovaj nacionalni park jedan je od manjih u Ugandi, no ovo je jedino mjesto u južnoj Ugandi gdje možemo vidjeti zebre i impale. Također ćemo biti u potrazi za hijenama, leopardima, Rothschild žirafama, nilskim konjima i krokodilima. Nakon dolaska u park smjestit ćemo se u lodgeve, a zatim krećemo na večernji safari. Uživat ćemo u prizorima mnoštva životinja koje se okupljaju u blizini lodgea i slobodno lutaju parkom. Večera i noćenje.

12. dan: Nacionalni park Lake Mburo - Kampala (D, V)

Doručak, a zatim krećemo na naš posljednji safari. Opcionalno je moguće uz nadoplatu organizirati pješački safari. Lake Mburo je jedini park u kojem je moguće, uz pratnju rendžera, doživjeti jedinstven susret s divljim životinjama izbliza. Nakon safarija krećemo prema Kampali. Po dolasku smještaj u hotel i noćenje.

13. dan: Kampala (D, R)

Nakon doručka krećemo u obilazak Kampale. Proći ćemo glavne znamenitosti ovog skromnog grada kao i povijesne spomenike koji su oblikovali sudbinu ovog velikog naroda. Upoznat ćemo se sa stilom života u gradu, lokalnim običajima, kulturom, tradicijom i povijesti. Obilaskom Kampale upoznat ćemo se sa kraljevstvom Buganda, jednim od 5 drevnih kraljevstva koje se nalazilo na području današnje Ugande. Posjetit ćemo grobnice Kasubi, hram Bahai, Nacionalni muzej i spomenik ugandinim mučenicima. Nakon obilaska transfer do hotela i odmor prije transfera u zračnu luku.

14. dan: Kampala - Zagreb

U ranim jutarnjim satima transfer do zračne luke i let prema Zagrebu uz presjedanja. Dolazak u Zagreb u večernjim satima.

Karta

Entebbe

Ziwa rezervat nosoroga

Nacionalni park Murchison Falls

Nacionalni park Kibale Forest

Nacionalni park Queen Elizabeth

Nacionalni park Bwindi Impenetrable

Jezero Bunyoyi

Nacionalni park Lake Mburo

Kampala

Općenito o Ugandi

Naziv države: Republika Uganda
Površina: 236.040 km²
Stanovništvo: 34.6 milijuna
Glavni grad: Kampala
Službeni jezik: engleski
Pozivni broj: +256
Vremenska razlika: +3 UTC

Hrana

Ugandanska kuhinja ima korijene u engleskoj, arapskoj i azijskoj – osobito indijskoj – kuhinji i koristi lokalne proizvode, uključujući trputac, slatki krumpir, kukuruz, grah i maniok.

Tradicionalna hrana uključuje ugali (čvrsta kaša od kukuruza) posluženu s gulašom od kikirikija, grahom, piletinom ili mesom poput govedine ili ovčetine. Divljač se može naći na meniju u određenim restoranima i u safari lodgevima. Popularne vrste ribljih jela uključuju tigrastu ribu, mukini, mputa i tilapiju.

Vegetarijanci će malo teže pronaći izbor izvan većih gradova, ali indijski i kineski restorani u Ugandi općenito nude izbor vegetarijanskih jela.

Piće

Preporuča se piti flaširana voda.

Zdravstvene informacije

Cjepivo protiv žute groznice nije obavezno ukoliko ne putujete preko zemalja u kojima postoji rizik od žute groznice. Postoji rizik od malarije pa se preporučuje uzimanje tableta. Za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete se sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitajte na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Ugandski šiling (UGX); 1 USD = 3,667.43 UGX; 1 EUR = 4,079.38 (prosinac 2019.)

Novac

Dolari i euri su svugdje prihvaćeni u Ugandi. Neki veliki hoteli, restorani, turističke agencije i trgovine u urbanim sredinama prihvaćaju kreditne kartice (American Express, Diners, MasterCard i Visa). Bankomati su dostupni u većim gradovima.

Viza

Viza je potrebna. Izdaje se na granici pri ulasku ili putem interneta.

Odjeća

Prikladna je lagana odjeća, no na većim visinama dobro je imati laganu jaknu ili majicu. Kabanica također može biti praktična. Sandale su najudobnija obuća, ali ponesite cipele za trekking. Lokalno stanovništvo u pravilu ne nosi kratke hlače. Za žene su bolja opcija lagane hlače ili dulja suknja. Hlače koje se brzo suše i košulje s dugim rukavima bitne su za šetnje ili trekking. Šalovi mogu biti praktični zbog zaštite od sunca.

Klima

Uganda ima tropsku klimu, s temperaturom od 21-25 °C, osim u planinskim područjima, koja su mnogo hladnija; vrh brda Elgon često je prekriven snijegom. Najtopliji mjeseci su od prosinca do veljače. Večeri mogu biti hladnije nakon topline dana s temperaturama oko 12-16 °C.

U većini regija Ugande, osim suhog područja na sjeveru, godišnje padne između 1.000 i 2.000 mm kiše. Jake kiše česte su između ožujka i svibnja, te između listopada i studenog, kada putovanje cestama može postati teško u dijelovima zemlje. Najbolje vrijeme za trekking je tijekom sušnih sezona, između siječnja i veljače i lipnja do rujna. Promatranje divljih životinja najbolje je na kraju suhih sezona, kada se divljač skuplja oko izvora vode.

Električna energija

Koriste se utičnice sa 3 rupe na 240V/50 Hz. Svakako ponesite adapter.

Mobilni telefoni i internet

Tele2, T-Com i A1 imaju roaming s Ugandom. WiFi je dostupan u svim boljim hotelima, kao i nekim restoranima i kafićima. Međutim, u nacionalnim parkovima i udaljenim regijama pristup internetu je otežan.

Pošaljite upit za Uganda: U potrazi za nježnim divovima

Cijena putovanja:*

Cijena putovanja:*

Cijena putovanja:*

Obavezne nadoplate:*

Opcionalne nadoplate:

3 + 4 =

Možda će vas zanimati i…