Uzbekistan: Domovina Timura Lenka

od 7,400 kn8,900 kn

Najbolje putovati: od travnja do listopada

Popust:
Očisti

    • kn
    • 1050 kn
    • 520 kn
    • kn

Informacije o putovanju

Trajanje:
11 dana
Vrsta putovanja:
Privatno
Šifra putovanja:
UZ-18-11-P
Veličina grupe:
min 2
Destinacija:

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Taškent: Uz presjedanje let prema Taškentu, ovisno o redu letenja.

2. dan: Taškent (D): Dolazak u Taškent, a zatim transfer do hotela i doručak. Nakon kratkog odmora započinjete razgledavanje grada. Uzbekistanska prijestolnica Taškent je grad s poviješću dugom čak 2000 godina što ćete najbolje osjetiti u starom dijelu grada, koji je očuvao atmosferu od doba prije dolaska Rusa. Posjetit ćete srednjevjekovni mauzolej Kafal Šašija i Barak-kanovu medresu. Kratko ćete proći i novi dio grada i njegove najzanimljivije građevine kao npr. kompleks Olij Madžlis i Palaču narodnog prijateljstva. Posjetit ćete i Muzej primijenjenih umjetnosti. Lokalni vodič predložit će vam neki zgodan lokalni restoran za večeru. Potom povratak u hotel i noćenje.

3. dan: Taškent - Urganč - Hiva (D): Ujutro let prema Urganču, a zatim vožnja do Hive. Hiva je najsjajniji dragi kamen u narukvici starog Horezma, velike i slavne civilizacije koja se razvila u donjim tokovima rijeke Amu (Amudarja), najveće rijeke Središnje Azije. Unutarnji grad, poznat kao Ičan–Qala, jedinstveni je muzej na otvorenom s čudesno lijepom arhitekturom i majolika – dekoracijama na znamenitostima. Ičan–Qala predstavljala je granice Hive u razdoblju od 16.-17. stoljeća. S Ičan– Qalom započet ćete razgledavanje Hive te zatim obići nikad dovršenu medresu i minaret Muhammad Amin kana koja je trebala biti najveća medresa u Centralnoj Aziji, staru utvrdu Kunja Ark i džame džamiju s 218 stupova, harem kanova iz Hive te mauzolej Pahlavan Mahmuda, poznatog starog hrvača i pjesnika zaštitnika Hive, o čijoj su snazi i hrabrosti nastale brojne legende. Vidjet ćete i kompleks Islam hodže s 45 m visokim minaretom i ujedno najvišim vidikovcem u gradu, odakle možete promatrati zalazak sunca nad Hivom.

4. dan: Hiva - Ayaz Kala - Toprak Kala - Kyz Kala - Hiva (D): Vožnja do starih utvrda Ayaz Kale, Tuprak Kale i Kyz Kale koje se nalaze u pustinji. Ručat ćete u nomadskoj jurti i imati mogućnost jahanja deva (nadoplata na licu mjesta). Potom povratak u Hivu i noćenje.

5. dan: Hiva - Buhara (Bohara) (D): Danas vas čeka duga vožnja prema Buhari (cca 6 sati). Putem se možete zaustaviti kraj Amu Darya, najveće rijeke Centralne Azije. Po dolasku odmor i ostatak dana slobodan za vlastite programe. Noćenje u Buhari.

6. dan: Buhara (D): Doručak, a zatim krećete u istraživanje grada. Ovaj stari grad, mjesto magičnih lampi i istočnjačke ljepote, bio je obavezna postaja karavana na Putu svile. Krenut ćete od starog dijela grada i Arka, utvrđene rezidencije vladara Buhare, poznatih po okrutnom i korumpiranom načinu upravljanja. Vidjet ćete džamiju Bolo Hauz, mauzolej Ismaila Samanidijeva, Chashma Ayub, simbol Buhare – Kalyan minaret koji je impresionirao i Džingis kana te ga je poštedio od rušenja, trgovačke kupole u kojima možete pronaći najrazličitije vrste rukotvorina, i gdje se prodaju tepisi i nakit. Ručak je, uz nadoplatu na licu mjesta, moguće organizirati u lokalnom domaćinstvu, u starom dijelu Buhare. Nakon ručka, nastavak obilaska s odlaskom u džamiju Maggoki Attori, na trg Lyabi Hauz, medresom Kukeldash i Nadir Divan Begi te palaču Chor iz 19. st. u indijskom stilu. Ukoliko želite večer možete provesti u medresi Nadir Divan Begi, i opustiti se uz ugodnu glazbu i ples lokalnih plesača te u modnoj reviji europskog stila koju će nam predstaviti djevojke iz Buhare. Nadoplata na licu mjesta. Noćenje u Buhari.

7. dan: Buhara (D): Odvest ćete se 20 km izvan mjesta da bi posjetiti kompleks Nukshbandy, ljetnu palaču posljednjeg emira Buhare. Dok je lokalno stanovništvo smatra najljepšom građevinom u Buhari, posjetitelji je nerijetko vide kao gomilu kiča. Vi sami procijenite što je od toga istina.

8. dan: Buhara - Samarkand (Samarqand) (D): Vožnja prema Samarkandu (cca 4 sata). Od svih mjesta u Središnjoj Aziji Samrakand zasigurno najviše raspiruje maštu. Aleksandar Veliki bio je ponesen njegovom ljepotom, Marko Polo ga je obožavao, dok ga je Timur Lenk pretvorio u svoju prijestolnicu. Europski su pjesnici o njemu sanjarili i postao je simbol svega onoga što je bilo zabranjeno i mistično vezano uz Istok. Dolazak u Samarkand. Skitnja gradom započet će u medresi na trgu Registan. Radionice u medresi nude razne lokalne rukotvorine dok su s posebnim ukusom izrađeni glazbeni instrumenti i tepisi. Umjetnici će vam pričati o uzbekistanskim muzičkim instrumentima i zasvirati neke od lijepih starih melodija. Noćenje u Samarkandu.

9. dan: Samarkand (D): Još jedan dan provest ćete razgledavajući Samarkand. Za početak dana ćete posjetiti Guri Amir – Timur Lenkov mauzolej, galeriju modernih uzbekistanskih slika te Ulugh Begovu zvjezdarnicu. Ulugh Beg je, između ostalog, bio strastveni astronom pa je kao rezultat njegova rada nastao prvi potpuniji zvjezdani atlas. Vidjet ćete Afrosiabov muzej te Bibi Khanum džamiju, o čijem se imenu plete legenda da se glavni arhitekt zaljubio u Timur Lenkovu suprugu, Bibi Khanum. Za kraj dana čeka vas glavna znamenitost Samarkanda, nekropola Shahi Zindah te gradska tržnica. Ručak je moguće organizirati u privatnoj kući s odličnom uzbečkom kuhinjom i tradicionalnom atmosferom, a večeru u jednom od lokalnih restorana (plaćanje na licu mjesta). Noćenje u Samarkandu.

10. dan: Samarkand - Taškent (D): Vožnja prema Taškentu (cca 4 i pol sati). Po dolasku posjetit ćemo Umjetnički muzej i gradski metro. Taškentski metro je jedina podzemna željeznica u Središnjoj Aziji, a njezine stanice su jedne od najljepše dekoriranih stanica na svijetu. Prošetat ćemo i po Alay tržnici. Noćenje u Taškentu.

11. dan: Taškent - Zagreb (D): Ovisno o redu letenja transfer do zračne luke i povratak kući.

Special offer

Put svile doziva prizore karavana i kolone pretovarenih deva što se kreću prašnjavim putem prelazeći prostranstva Azije. Više od tisuću godina bio je najvažnija i najpoznatija trgovačka ruta na svijetu, kojom se nije prevozila samo svila već sve vrste egzotične robe. Doprinio je i širenju brojnih ideja i vjerovanja koja su oblikovala osnove civilizacije, od kotača do velikih vjera – budizma, islama i kršćanstva. Za vas smo izdvojili njegov središnji dio koji se proteže kroz Uzbekistan, zemlju u kojoj ćete zasigurno najbolje osjetiti atmosferu davno prošlih vremena, čiji su tragovi utkani posvuda, a koji su ponos lokalnog stanovništva.

aviokarta za let Taškent – Urganč
sve ulaznice prema programu
svi prijevozi
navedeni obroci
lokalno vođenje na engleskom
jamčevina

međunarodna zrakoplovna karta
nadoplata za jednokrevetnu sobu 1.050 kn
viza za Uzbekistan: oko 500 kn
obroke koji nisu navedeni
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice za lokalne vodiče i vozače

Taškent

Urganč

Hiva

Ayaz Kala

Buhara

Samarkand

 

Naziv države: Republika Uzbekistan

Površina: 447.500 km²

Stanovništvo: 32,4 milijuna

Glavni grad: Taškent

Službeni jezik: uzbečki

Pozivni broj: +998

Vremenska razlika: +4 sata zimi, +3 sata ljeti

Klima: Uzbekistan ima kontinentalnu klimu. U Uzbekistanu je najtoplije na jugu, a najhladnije na sjeveru. Prosječna zimska temperatura na sjeveru iznosi -8 stupnjeva, a na jugu se kreće oko nule. Ljeta su dosta suha, a prosječna temperatura iznosi 35 stupnjeva. Najbolje vrijeme za putovanje je u proljeće i u jesen.

Odjeća: Preporučujemo odjeću i obuću prilagođenu za boravak u prirodi i pješačenje. Svakako ponesite i topliju odjeću. Za gorske predjele u bilo koje doba godine ponesite deblju jaknu i kabanicu.

Piće: Preporučujemo da pijete flaširanu vodu. Na ovim se područjima tradicionalno pije puno čaja (crnog i zelenog), no kava je nešto manje uobičajena pa je na nekim mjestima nećete moći niti naručiti. Alkohol se može i kupiti i smije se konzumirati u javnosti.

Hrana:  Hrana obiluje voćem, povrćem i mesom, ali nije posebno egzotična za naše pojmove. Vegetarijanska hrana nije sastavni dio Uzbečke kuhinje pa je vegetarijanski obrok potrebno unaprijed naručiti.

Cjepiva i tablete protiv malarije: Nisu potrebna. Predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta: uzbekistanski som (UZS); 1 EUR = 9,570 UZS; 1 USD = 8,207 UZS; (listopad 2018.)

Novac: Preporučujemo da sa sobom ponesete dolare, no moguće je zamijeniti i eure. Više ne postoji crno tržište i tečaj je svugdje isti. Sa sobom ponesite samo nove (printane od 2013. na dalje) i neoštećene novčanice. Kreditne kartice (Visa i Master Card) moguće je koristiti u nekim hotelima većih turističkih središta, no preporučujemo da se ipak oslonite na gotovinu. Bankomati se mogu pronaći u bankama i nekim hotelima.

Mobilni telefoni i Internet: Vipnet, T-Mobile i Tele 2 imaju roaming s Uzbekistanom. Internet je dostupan u hotelima i internet kafićima, a međunarodni pozivi mogu se obavljati bez problema.

Električna energija: Nije potrebno nositi adaptere jer se koriste iste utičnice kao i kod nas, s naponom od 220 volti.

Vize: Viza je potrebna. Uz određene predradnje od strane agencije, viza se može dobiti na granici, pri ulazu u zemlju. Sa sobom je potrebno imati malu fotografiju za osobne dokumente, a putovnica mora važiti najmanje 6 mjeseci.

Pošaljite upit ili rezervirajte Uzbekistan: Domovina Timura Lenka

Odabrano putovanje:

13 + 5 =

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Uzbekistan: Domovina Timura Lenka”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vam se također svidjeti…