Akcija!

Uzbekistan: Na Putu Svile

od 10,890 kn 10,490 kn

Uskoro garantirano!

Popust:
 • 14/09/2019
Očisti

  Reset options
  • 2200 kn
  • 1100 kn
  • 275 kn
  • 760 kn
  • kn

Informacije o putovanju

Trajanje:
10 dana
Vrsta putovanja:
Grupno
Šifra putovanja:
UZ-19-10-G
Veličina grupe:
10-15
Destinacija:

PDF putovanja

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Tashkent: Uz presjedanje let prema Taškentu, ovisno o redu letenja.

2. dan: Tashkent - Urgench - Khiva (D): U ranim jutarnjim satima presjedanje na let za Urgench. Po obavljenim carinskim formalnostima susret s uzbekistanskim vodičem, a zatim nastavljamo vožnju do Khive. Po dolasku smještaj i slobodno vrijeme za odmor od putovanja i upijanje prvih dojmova. U večernjim satima možemo se zabaviti uz nastup uzbečkog folklora. Noćenje.

3. dan: Khiva (D): Danas ćemo cijeli dan provesti u razgledavanju Khive. Khiva je najsjajniji dragi kamen u narukvici starog Horezma, velike i slavne civilizacije koja se razvila u donjim tokovima rijeke Amu (Amudarja), najveće rijeke Središnje Azije. Unutarnji grad, poznat kao Ichan-Qala, jedinstveni je muzej na otvorenom s čudesno lijepom arhitekturom i majolika - dekoracijama. Ichan-Qala predstavljala je granice Khive u razdoblju od 16.-17. stoljeća. Šetajući gradom obići ćemo džuma džamiju, medrese Islam-khodje i Allakuli-kana, mauzolej Pahlavana Makhmuda, harem Khiva-kana, posjetiti tržnice i male dućane. Noćenje.

4. dan: Khiva - Bukhara (D): Nakon doručka vožnja prema Buhari. Na putu ćemo se kratko zaustavit uz rijeku Amu. Po dolasku u Bukharu lagana šetnja gradom i upijanje prvih dojmova i atmosfere. Noćenje.

5. dan: Bukhara (D): Ovaj stari grad, mjesto magičnih lampi i istočnjačke ljepote, bio je obavezna postaja karavana na Putu svile. Danas ćemo imati priliku razgledati sve važnije znamenitosti u gradu. Okvirni program biti će kako slijedi. Krenut ćemo od starog dijela grada i Arka, utvrđene rezidencije vladara Buhare, poznatih po okrutnom i korumpiranom načinu upravljanja. Vidjet ćemo džamiju Bolo Hauz, mauzolej Ismaila Samanidijeva, Chashma Ayub, simbol Buhare - Kalyan minaret koji je impresionirao i Džingis kana te ga je poštedio od rušenja, trgovačke kupole u kojima možete pronaći najrazličitije vrste rukotvorina, i gdje se prodaju tepisi i nakit. U poslijepodnevnim satima nastavak obilaska s odlaskom u džamiju Maggoki Attori, na trg Lyabi Hauz, medresu Kukeldash i Nadir Divan Begi te malu džamiju Choor iz 19. st. u indijskom stilu. Noćenje.

6. dan: Bukhara - Gijduvan - Samarkand (D): Nakon doručka vožnja prema Samarkandu. Putem ćemo se zaustaviti u gradu Gijduvan gdje ćemo posjetiti keramičarsku radionicu, a potom odlazimo do lokalne obitelji gdje ćemo skupa s njima ispeći tradicionalni kruh - lepešku. Nastavak putovanja prema Samarkandu kamo stižemo u večernjim satima. Prijava u hotel i noćenje.

7. dan: Samarkand (D): Od svih mjesta u Središnjoj Aziji Samrakand zasigurno najviše raspiruje maštu. Aleksandar Veliki bio je ponesen njegovom ljepotom, Marko Polo ga je obožavao, dok ga je Timur Lenk pretvorio u svoju prijestolnicu. Europski su pjesnici o njemu sanjarili i postao je simbol svega onoga što je bilo zabranjeno i mistično vezano uz Istok. Skitnju gradom možemo započeti u medresi na trgu Registan. Radionice u medresi nude razne lokalne rukotvorine dok su s posebnim ukusom izrađeni glazbeni instrumenti i tepisi. Umjetnici će nam pričati o uzbekistanskim muzičkim instrumentima i zasvirati neke od lijepih starih melodija. Posjetit ćemo i Guri Amir - Timur Lenkov mauzolej te Bibi Khanum džamiju, o čijem se imenu plete legenda da se glavni arhitekt zaljubio u Timur Lenkovu suprugu, Bibi Khanum. Za kraj dana čeka nas glavna znamenitost Samarkanda, nekropola Shahi Zindah te gradska tržnica. Noćenje.

8. dan: Samarkand - Tashkent (D): Nakon doručka posjetit ćemo Ulugh Begovu zvjezdarnicu. Ulugh Beg je, između ostalog, bio strastveni astronom pa je kao rezultat njegova rada nastao prvi potpuniji zvjezdani atlas. Vidjet ćemo Afrosiabov muzej i medrese Kukeldash. U večernjim satima ukrcat ćemo se na vlak za Tashkent. Vožnja traje oko 2 sata. Po dolasku prijava u hotel i noćenje.

9. dan: Tashkent (D): Ujutro krećemo u razgledavanje Taškenta, grada s više od dvije tisuće godina povijesti. Posjetit ćemo stari dio grada, srednjovjekovni mauzolej Kaffal Shoshi i medresu Barak-khan. Obići ćemo i moderni dio grada koje krase spektakularne građevine i kompleks Oliy Majlis, Palača prijateljstva i Abul Kosimova medresa u kojoj se okupljaju umjetnici iz Uzbekistana i izlažu svoje radove. U medresi ćemo prisustvovati predstavljanju raznih uzbeških tradicija. Noćenje.

10. dan: Tashkent - Zagreb: U ranim jutarnjim satima transfer do zračne luke i let prema Zagrebu. Dolazak se očekuje u toku dana.

Special offer

Ovo je putovanje namijenjeno ljubiteljima povijesti i islamske kulture, ali i onima koji u sve vole uklopiti malo avanture. Otputovat ćemo u prošlost prema pustinjskoj Khivi, gradu prelijepe arhitekture, a zatim prema Bukhari, nezaobilaznoj postaji karavana na Putu svile, mjestu magičnih lampi i istočnjačke ljepote. Vrhunac našeg putovanja bit će stara prijestolnica Samarkand. Posjetit ćemo velebne građevine, medrese i bazare na kojima se prodaju razne rukotvorine, šareni tepisi i muzički instrumenti. Za kraj smo ostavili današnju prijestolnicu Taškent koji će nam pokazati modernu sliku Uzbekistana.

Što me očekuje na putovanju?

Putovanje je usmjereno na razgledavanje znamenitosti, bez suviše napornog hodanja. Noćit ćemo u malim i ugodnim hotelima s 3 i 4 zvjezdice. S obzirom da prelazimo velike udaljenosti, vožnje mogu malo dulje trajati.

svi letovi
sav smještaj
sav prijevoz prema programu
navedeni obroci
sve ulaznice prema programu
folklorni program u Khivi
vođenje na engleskom
pratitelj iz Hrvatske
jamčevina

pristojbe zračnih luka: 2.200 kn
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 1.100 kn
viza za Uzbekistan: 275 kn
nadoplata za polupansion: 760 kn
nadoplata za 10 – 14 putnika: 500 kn
obroci koji nisu navedeni
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Tashkent

Urgench

Khiva

Bukhara

Gijduvan

Samarkand

 

Naziv države: Republika Uzbekistan

Površina: 447.500 km²

Stanovništvo: 32,4 milijuna

Glavni grad: Taškent

Službeni jezik: uzbečki

Pozivni broj: +998

Vremenska razlika: +4 sata zimi, +3 sata ljeti

Klima: Uzbekistan ima kontinentalnu klimu. U Uzbekistanu je najtoplije na jugu, a najhladnije na sjeveru. Prosječna zimska temperatura na sjeveru iznosi -8 stupnjeva, a na jugu se kreće oko nule. Ljeta su dosta suha, a prosječna temperatura iznosi 35 stupnjeva. Najbolje vrijeme za putovanje je u proljeće i u jesen.

Odjeća: Preporučujemo odjeću i obuću prilagođenu za boravak u prirodi i pješačenje. Svakako ponesite i topliju odjeću. Za gorske predjele u bilo koje doba godine ponesite deblju jaknu i kabanicu.

Piće: Preporučujemo da pijete flaširanu vodu. Na ovim se područjima tradicionalno pije puno čaja (crnog i zelenog), no kava je nešto manje uobičajena pa je na nekim mjestima nećete moći niti naručiti. Alkohol se može i kupiti i smije se konzumirati u javnosti.

Hrana:  Hrana obiluje voćem, povrćem i mesom, ali nije posebno egzotična za naše pojmove. Vegetarijanska hrana nije sastavni dio Uzbečke kuhinje pa je vegetarijanski obrok potrebno unaprijed naručiti.

Cjepiva i tablete protiv malarije: Nisu potrebna. Predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta: uzbekistanski som (UZS); 1 EUR = 9,570 UZS; 1 USD = 8,207 UZS; (listopad 2018.)

Novac: Preporučujemo da sa sobom ponesete dolare, no moguće je zamijeniti i eure. Više ne postoji crno tržište i tečaj je svugdje isti. Sa sobom ponesite samo nove (printane od 2013. na dalje) i neoštećene novčanice. Kreditne kartice (Visa i Master Card) moguće je koristiti u nekim hotelima većih turističkih središta, no preporučujemo da se ipak oslonite na gotovinu. Bankomati se mogu pronaći u bankama i nekim hotelima.

Mobilni telefoni i Internet: Vipnet, T-Mobile i Tele 2 imaju roaming s Uzbekistanom. Internet je dostupan u hotelima i internet kafićima, a međunarodni pozivi mogu se obavljati bez problema.

Električna energija: Nije potrebno nositi adaptere jer se koriste iste utičnice kao i kod nas, s naponom od 220 volti.

Vize: Viza je potrebna. Uz određene predradnje od strane agencije, viza se može dobiti na granici, pri ulazu u zemlju. Sa sobom je potrebno imati malu fotografiju za osobne dokumente, a putovnica mora važiti najmanje 6 mjeseci.

Pošaljite upit ili rezervirajte Uzbekistan: Na Putu Svile

Odabrano putovanje:

10 + 8 =

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Uzbekistan: Na Putu Svile”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vam se također svidjeti…