Uzbekistan: Na Putu Svile

Krenite na uzbudljivo putovanje kroz Uzbekistan, prateći staze legendarnog Puta svile.

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 9 dana

Šifra: UZ-24-9-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Uzbekistan

Datumi polazaka: 29.10.2024., 21.03.2025.

Naslovna » Azija » Uzbekistan: Na Putu Svile

Status:

Garantiran polazak: 29.10.2024.

Cijena od:

1.145 € + aviokarta

FM cijena:

1.090 €+ aviokarta

do 08.07.2024.

O ovom putovanju

Krenite na uzbudljivo putovanje kroz Uzbekistan, prateći stazelegendarnog Puta svile.  

Za početak ćemo posjetiti današnju prijestolnicu Taškent koji će nam predstaviti modernu sliku Uzbekistana. Slijedeća postaja bit će nam stara prijestolnica, obožavani i opjevani Samarkand. Nastavljamo prema Bukari, nezaobilaznoj postaji karavana na Putu svile, mjestu magičnih lampi i istočnjačke ljepote. Za kraj ćemo otputovati prema pustinjskoj Hivi, utvrđenom gradu prelijepe arhitekture.

Pridružite nam se na ovoj odiseji i uronite u čaroliju višestoljetnepovijesti. Istražite s nama Uzbekistan u kojem svaki korak predstavlja putovanje kroz vrijeme.

Što me očekuje na putovanju?

Putovanje je usmjereno na razgledavanje znamenitosti, bez suviše napornog hodanja. Noćit ćemo u malim i ugodnim hotelima s 3 i 4 zvjezdice. S obzirom da prelazimo velike udaljenosti, vožnje mogu malo dulje trajati.

Što je uključeno

noćenja u dvokrevetnim sobama u hotelima s 3 i 4 zvjezdice (lokalna kategorizacija)
sve transfere, razglede i izlete prema programu u A/C vozilu
obroke prema legendi (D=doručak)
ulaznice za znamenitosti koje posjećujemo
lokalno vođenje na engleskom jeziku
pratitelja grupe na hrvatskom jeziku
troškove pripreme i organizacije putovanja
jamčevinu (broj police 298625000188) i odgovornost za štetu (broj police 078620101699) kod Croatia osiguranja (Kontakt telefon: 072 00 1884; kontakt email: obradasteta.krediti@crosig.hr)

Što nije uključeno

troškove povratnih zrakoplovnih karta na relaciji od Zagreba do Tashkenta i od Khive do Zagreba (cijena zrakoplovne karte cca 850 €)
nadoplatu za jednokrevetnu sobu u iznosu: 285 €
nadoplatu za 10-14 putnika u iznosu: 90 €
obroci koji nisu navedeni
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice za lokalne vodiče i vozače
osobni troškovi

Datumi polazaka

Polazak

29.10.2024.

First minute do 05.07.2024.

Garantirano

Trajanje

9 dana

Cijena od

1.090 €+ aviokarta

PDF putovanja

Polazak

21.03.2025.

Trajanje

9 dana

Cijena od

1.145 €+ aviokarta

PDF putovanja

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Tashkent

Polazak iz Zagreba i uz presjedanje let prema Tashkentu.

2. dan: Tashkent (D)

Dolazak u zračnu luku ovisno o redu letenja. Nakon carinskih formalnosti transfer do hotela. Smještaj u hotel i odmor od puta. Nakon doručka krećemo u razgled Tashkenta, grada s više od dvije tisuće godina povijesti. Posjetit ćemo njegov stari dio; srednjovjekovni mauzolej Kaffal Shoshi, medresu Barak-khan i Chorsu bazar. Obići ćemo i moderni dio grada kojeg krase zanimljive građevine. Posjetit ćemo kompleks Oliy Majlis, Turkestansku koncertnu dvoranu (izvana), Palaču foruma, Trg neovisnosti i Operu (izvana). Posjetit ćemo i Muzej primijenjenih umjetnosti. Noćenje.

3. dan: Tashkent- Samarkand (D)

U jutarnjim satima sjest ćemo se na vlak za Samarkand. Vožnja traje oko 2 sata. Od svih mjesta u Središnjoj Aziji Samarkand zasigurno najviše raspiruje maštu. Aleksandar Veliki bio je ponesen njegovom ljepotom, Marko Polo ga je obožavao, dok ga je Timur Lenk pretvorio u svoju prijestolnicu. Europski su pjesnici o njemu sanjarili i postao je simbol svega onoga što je bilo zabranjeno i mistično vezano uz Istok. Skitnju gradom možemo započeti na trgu Registan. Nastavljamo prema Guri Amiru – Timur Lenkovom mauzoleju te džamiji Bibi Khanum, o čijem se imenu plete legenda da se glavni arhitekt zaljubio u Timur Lenkovu suprugu, Bibi Khanum. Posjetit ćemo i Afrosiabov muzej te Ulugh Begovu zvjezdarnicu. Ulugh Beg je, između ostalog, bio strastveni astronom pa je kao rezultat njegova rada nastao prvi potpuniji zvjezdani atlas. Za kraj dana čeka nas glavna znamenitost Samarkanda, nekropola Shahi Zindah te gradska tržnica. Noćenje.

4. dan: Samarkand (D)

Nakon doručka nastavak obilaska Samarkanda – posjet radionici papira i lokalnoj vinariji (muzej uključen, degustacija opcionalna). Drugi dio dana je slobodan pa ćemo imati priliku i sami prošetati gradom. Odmor i noćenje u Samarkandu.

5. dan: Samarkand - Gijduvan - Bukhara (D)

Nakon doručka vožnja prema Bukhari. Putem ćemo se zaustaviti u gradu Gijduvan gdje ćemo posjetiti keramičarsku radionicu. Posjetit ćemo i ruševine Rabat Malik te stari rezervoar vode Sardoba. Po dolasku u Bukharu posjetit ćemo ljetnu palaču zadnjeg Emira Bukhare. Na kraju dana prijava u hotel i noćenje.

6. dan: Bukhara (D)

Ovaj stari grad, mjesto magičnih lampi i istočnjačke ljepote, bio je obavezna postaja karavana na Putu svile. Danas ćemo imati priliku razgledati sve važnije znamenitosti u gradu. Okvirni program biti će kako slijedi. Krenut ćemo od starog dijela grada i Arka, utvrđene rezidencije vladara Buhare, poznatih po okrutnom i korumpiranom načinu upravljanja. Vidjet ćemo džamiju Bolo Hauz, mauzolej Ismaila Samanidijeva, Chashma Ayub, simbol Buhare – Kalyan minaret koji je impresionirao i Džingis kana te ga je poštedio od rušenja, trgovačke kupole u kojima možete pronaći najrazličitije vrste rukotvorina, i gdje se prodaju tepisi i nakit. U poslijepodnevnim satima nastavak obilaska s odlaskom u džamiju Maggoki Attori, na trg Lyabi Hauz, medresu Kukeldash i Nadir Divan Begi te malu džamiju Choor iz 19. st. u indijskom stilu. Noćenje.

7. dan: Bukhara- Khiva (D)

Nakon ranog doručka vožnja prema Khivi. Na putu ćemo se kratko zaustaviti uz rijeku Amu Darja. Po dolasku u Khivu uz laganu šetnju gradom, upijanje prvih dojmova i atmosfere. Noćenje.

Napomena: ako uspijemo dobiti mjesta na vlaku za Khivu, vožnja od Bukhare do Khive će biti vlakom.

8. dan: Khiva (D)

Nakon doručka u hotelu ostatak dana provest ćemo u razgledavanju. Khiva je najsjajniji dragi kamen u narukvici starog Horezma, velike i slavne civilizacije koja se razvila u donjim tokovima rijeke Amu (Amudarja), najveće rijeke Središnje Azije. Unutarnji grad, poznat kao Ichan-Qala, jedinstveni je muzej na otvorenom s čudesno lijepom arhitekturom i majolika – dekoracijama. Ichan-Qala predstavljala je granice Khive u razdoblju od 16.-17. stoljeća. Šetajući gradom obići ćemo džuma džamiju, medrese Islam-khodje i Allakuli-kana, mauzolej Pahlavana Makhmuda, harem Khiva-kana, posjetiti tržnice i male dućane. Noćenje.

9. dan: Khiva - Zagreb

U ranim jutarnjim satima transfer do zračne luke i let prema Zagrebu. Dolazak se očekuje u toku dana.

*Napomena

Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Cijene su izražene za 15 putnika i za plaćanje u gotovini.

Prije putovanja putnik treba provjeriti valjanost svoje putovnice te se informirati o propisima i procedurama zemlje u koju putuje i u koju se vraća (vizni režim, Covid19 mjere za ulazak u destinaciju i povratak u domicilnu zemlju te o svim ostalim propisima koji bi mu mogli biti od značaja prije i za vrijeme putovanja).

Karta

Tashkent

Urgench

Khiva

Bukhara

Samarkand

Ayaz Kala

Toprak Kala

jezero Aydarkul

Općenito o Uzbekistanu

Naziv države: Republika Uzbekistan
Površina: 447.500 km²
Stanovništvo: 35,163 milijuna
Glavni grad: Taškent
Službeni jezik: uzbečki
Pozivni broj: +998
Vremenska razlika: +3 sata zimi, +2 sata ljeti
Hrana

Hrana obiluje voćem, povrćem i mesom, ali nije posebno egzotična za naše pojmove. Vegetarijanska hrana nije sastavni dio Uzbečke kuhinje pa je vegetarijanski obrok potrebno unaprijed naručiti.

Piće

Preporučujemo da pijete flaširanu vodu. Na ovim se područjima tradicionalno pije puno čaja (crnog i zelenog), no kava je nešto manje uobičajena pa je na nekim mjestima nećete moći niti naručiti. Alkohol se može i kupiti i smije se konzumirati u javnosti.

Zdravstvene informacije

Nisu potrebna. Predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta
uzbekistanski som (UZS);
1 EUR = 13.082,19 UZS; 1 USD = 12.134,94 UZS; (kolovoz 2023.)
Novac

Preporučujemo da sa sobom ponesete dolare, no moguće je zamijeniti i eure. Više ne postoji crno tržište i tečaj je svugdje isti. Sa sobom ponesite samo nove (printane od 2013. na dalje) i neoštećene novčanice. Kreditne kartice (Visa i Master Card) moguće je koristiti u nekim hotelima većih turističkih središta, no preporučujemo da se ipak oslonite na gotovinu. Bankomati se mogu pronaći u bankama i nekim hotelima.

Viza

Viza nije potrebna.

Odjeća

Preporučujemo odjeću i obuću prilagođenu za boravak u prirodi i pješačenje. Svakako ponesite i topliju odjeću. Za gorske predjele u bilo koje doba godine ponesite deblju jaknu i kabanicu.

Klima

Uzbekistan ima kontinentalnu klimu. U Uzbekistanu je najtoplije na jugu, a najhladnije na sjeveru. Prosječna zimska temperatura na sjeveru iznosi -8 stupnjeva, a na jugu se kreće oko nule. Ljeta su dosta suha, a prosječna temperatura iznosi 35 stupnjeva. Najbolje vrijeme za putovanje je u proljeće i u jesen.

Električna energija

Nije potrebno nositi adaptere jer se koriste iste utičnice kao i kod nas, s naponom od 220 volti.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Telemach imaju roaming s Uzbekistanom. Internet je dostupan u hotelima i internet kafićima, a međunarodni pozivi mogu se obavljati bez problema.

Pošaljite upit za Uzbekistan: Na Putu Svile

Cijena putovanja:*

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

Možda će vas zanimati i…