Ponuda za ovo putovanje je istekla

Uzbekistan: Noruz na putu svile

od 10,480 kn

U pripremi

Discount:
Očisti

    • 2100 kn
    • 1400 kn
    • 275 kn
    • 700 kn
    • kn

Informacije o putovanju

Trajanje:
10 dana
Vrsta putovanja:
Grupno
Šifra putovanja:
UZ-19-10-G-3
Veličina grupe:
10-15
Destinacija:

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Tashkent: Uz presjedanje let prema Taškentu, ovisno o redu letenja.

2. dan: Tashkent (D): Dolazak u Tashkent u ranim jutarnjim satima. Po obavljenim carinskim formalnostima transfer do hotela. Kratko ćemo se odmoriti, a nakon doručka krećemo u razgledavanje Taškenta, grada s više od dvije tisuće godina povijesti. Posjetit ćemo stari dio grada, srednjovjekovni mauzolej Kaffal Shoshi i medresu Barak-khan. Obići ćemo i moderni dio grada koje krase spektakularne građevine, kompleks Oliy Majlis, Palaču prijateljstva i Abul Kosimovu medresu u kojoj se okupljaju umjetnici iz Uzbekistana i izlažu svoje radove. U medresi ćemo se upoznati s raznim uzbeškim tradicijama. Noćenje.

3. dan: Tashkent - Urgench - Khiva (D): U ranim jutarnjim satima let za Urgench. Ostatak dana ćemo provesti u razgledavanju Khive. Khiva je najsjajniji dragi kamen u narukvici starog Horezma, velike i slavne civilizacije koja se razvila u donjim tokovima rijeke Amu (Amudarja), najveće rijeke Središnje Azije. Unutarnji grad, poznat kao Ichan-Qala, jedinstveni je muzej na otvorenom s čudesno lijepom arhitekturom i majolika - dekoracijama. Ichan-Qala predstavljala je granice Khive u razdoblju od 16.-17. stoljeća. Šetajući gradom obići ćemo džuma džamiju, medrese Islam-khodje i Allakuli-kana, mauzolej Pahlavana Makhmuda, harem Khiva-kana, posjetiti tržnice i male dućane. Noćenje.

4. dan: Khiva - Ayaz Kala - Toprak Kala - Khiva (D): Nakon doručka krećemo u pustinjski krajolik koji okružuje Khivu. Vožnja do starih utvrda Ayaz Kale i Tuprak Kale, koje se nalaze u pustinji. Ukoliko želite moguće je organizirati ručak u nomadskoj jurti (cca 9 usd po osobi), a imat ćete i mogućnost jahanja deva (i ručak i jahanje plaća se na licu mjesta). Potom povratak u Khivu i noćenje.

5. dan: Khiva - Bukhara (D): Nakon doručka vožnja prema Buhari. Na putu ćemo se kratko zaustaviti uz rijeku Amu. Po dolasku u Bukharu lagana šetnja gradom i upijanje prvih dojmova i atmosfere. Noćenje.

6. dan: Bukhara (D): Ovaj stari grad, mjesto magičnih lampi i istočnjačke ljepote, bio je obavezna postaja karavana na Putu svile. Danas ćemo imati priliku razgledati sve važnije znamenitosti u gradu. Okvirni program biti će kako slijedi. Krenut ćemo od starog dijela grada i Arka, utvrđene rezidencije vladara Buhare, poznatih po okrutnom i korumpiranom načinu upravljanja. Vidjet ćemo džamiju Bolo Hauz, mauzolej Ismaila Samanidijeva, Chashma Ayub, simbol Buhare - Kalyan minaret koji je impresionirao i Džingis kana te ga je poštedio od rušenja i trgovačke kupole u kojima možete pronaći najrazličitije vrste rukotvorina. Uzet ćemo popodnevni predah i ručati u lokalnom domaćinstvu u starom dijelu Bukhare (plaćanje na licu mjesta). U poslijepodnevnim satima nastavak obilaska s odlaskom u džamiju Maggoki Attori, na trg Lyabi Hauz, medresu Kukeldash i Nadir Divan Begi te malu džamiju Choor iz 19. st. u indijskom stilu. Noćenje.

7. dan: Bukhara - Gijduvan - Samarkand (D, R): Sretan vam prvi dan proljeća i sretan Noruz! Danas napuštamo Bukharu i krećemo put Samarkanda. Usput ćemo posjetiti grad Gijduvan poznat kao grad keramičara. Ručat ćemo kod lokalne obitelji i posjetiti keramičarsku radionicu. Nastavak putovanja prema Samarkandu kamo stižemo u večernjim satima. Prijava u hotel i noćenje.

8. dan: Samarkand (D): Od svih mjesta u Središnjoj Aziji Samarkand zasigurno najviše raspiruje maštu. Aleksandar Veliki bio je ponesen njegovom ljepotom, Marko Polo ga je obožavao, dok ga je Timur Lenk pretvorio u svoju prijestolnicu. Europski su pjesnici o njemu sanjarili i postao je simbol svega onoga što je bilo zabranjeno i mistično vezano uz Istok. Skitnju gradom možemo započeti u medresi na trgu Registan. Radionice u medresi nude razne lokalne rukotvorine dok su s posebnim ukusom izrađeni glazbeni instrumenti i tepisi. Umjetnici će nam pričati o uzbekistanskim muzičkim instrumentima i zasvirati neke od lijepih starih melodija. U kasnim poslijepodnevnim satima slobodno vrijeme za samostalna istraživanja. Noćenje.

9. dan: Samarkand - Tashkent (D): Još jedan dan provest ćete razgledavajući Samarkand. Za početak dana ćemo posjetiti Guri Amir – Timur Lenkov mauzolej, galeriju modernih uzbekistanskih slika te Ulugh Begovu zvjezdarnicu. Ulugh Beg je, između ostalog, bio strastveni astronom pa je kao rezultat njegova rada nastao prvi potpuniji zvjezdani atlas. Vidjet ćemo Afrosiabov muzej te Bibi Khanum džamiju, o čijem se imenu plete legenda da se glavni arhitekt zaljubio u Timur Lenkovu suprugu, Bibi Khanum. Za kraj dana nas čeka glavna znamenitost Samarkanda, nekropola Shahi Zindah te gradska tržnica. Ručak je moguće organizirati u privatnoj kući s odličnom uzbečkom kuhinjom i tradicionalnom atmosferom. U večernjim satima ukrcat ćemo se na vlak za Tashkent. Vožnja traje oko 2 sata. Po dolasku prijava u hotel i noćenje.

10. dan: Tashkent - Zagreb: U ranim jutarnjim satima transfer do zračne luke i let prema Zagrebu. Dolazak se očekuje u večernjim satima.

Special offer

Ovo putovanje u Uzbekistan je posebno jer putujemo za vrijeme proslave Noruza, perzijske Nove godine, velikog praznika koji se obilježava u cijeloj zemlji. Noruz počinje prvim danom proljeća, 21. ožujka, kada se priroda budi i označava novi životni ciklus. Bit će to idealna prilika da upoznamo običaje stanovništva i osjetimo slavljeničku atmosferu na njihov veliki blagdan.  Od glavnog grada Tashkenta otputovat ćemo u prošlost prema pustinjskoj Khivi, gradu prelijepe arhitekture, a zatim ćemo šetnju labirintima ulica nakratko zamijeniti odlaskom u pustinju. Zatim odlazimo prema Bukhari, nezaobilaznoj postaji karavana na Putu svile, mjestu magičnih lampi i istočnjačke ljepote. Vrhunac našeg putovanja bit će stara prijestolnica Samarkand. Posjetit ćemo velebne građevine, medrese i bazare na kojima se prodaju razne rukotvorine, šareni tepisi i muzički instrumenti. Posjećivat ćemo lokalne obitelji, družiti se na ulicama i osjetiti bilo naroda koji je u mnogočemu izvan naše uobičajene svakodnevnice.

Što me očekuje na putovanju?

Putovanje je usmjereno na razgledavanje znamenitosti i upoznavanje lokalne kulture, bez suviše napornog hodanja. Noćimo u malim i ugodnim hotelima s 3 i 4 zvjezdice. S obzirom da prelazimo velike udaljenosti, vožnje mogu malo dulje trajati.

svi letovi
sav smještaj
sav prijevoz prema programu
navedeni obroci
sve ulaznice prema programu
folklorni program u Khivi
vođenje na engleskom
pratitelj iz Hrvatske
jamčevina

pristojbe zračnih luka: 2.100 kn
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 1.400 kn
viza za Uzbekistan: 275 kn
nadoplata za polupansion: 700 kn
nadoplata za 10 – 14 putnika: 650 kn
obroci koji nisu navedeni
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Tashkent

Urgench

Khiva

Ayaz Kala

Bukhara

Gijduvan

Samarkand

 

Naziv države: Republika Uzbekistan

Površina: 447.500 km²

Stanovništvo: 32,4 milijuna

Glavni grad: Taškent

Službeni jezik: uzbečki

Pozivni broj: +998

Vremenska razlika: +4 sata zimi, +3 sata ljeti

Klima: Uzbekistan ima kontinentalnu klimu. U Uzbekistanu je najtoplije na jugu, a najhladnije na sjeveru. Prosječna zimska temperatura na sjeveru iznosi -8 stupnjeva, a na jugu se kreće oko nule. Ljeta su dosta suha, a prosječna temperatura iznosi 35 stupnjeva. Najbolje vrijeme za putovanje je u proljeće i u jesen.

Odjeća: Preporučujemo odjeću i obuću prilagođenu za boravak u prirodi i pješačenje. Svakako ponesite i topliju odjeću. Za gorske predjele u bilo koje doba godine ponesite deblju jaknu i kabanicu.

Piće: Preporučujemo da pijete flaširanu vodu. Na ovim se područjima tradicionalno pije puno čaja (crnog i zelenog), no kava je nešto manje uobičajena pa je na nekim mjestima nećete moći niti naručiti. Alkohol se može i kupiti i smije se konzumirati u javnosti.

Hrana:  Hrana obiluje voćem, povrćem i mesom, ali nije posebno egzotična za naše pojmove. Vegetarijanska hrana nije sastavni dio Uzbečke kuhinje pa je vegetarijanski obrok potrebno unaprijed naručiti.

Cjepiva i tablete protiv malarije: Nisu potrebna. Predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta: uzbekistanski som (UZS); 1 EUR = 9,404 UZS; 1 USD = 8,301 UZS; (studeni 2018.)

Novac: Preporučujemo da sa sobom ponesete dolare, no moguće je zamijeniti i eure. Više ne postoji crno tržište i tečaj je svugdje isti. Sa sobom ponesite samo nove (printane od 2013. na dalje) i neoštećene novčanice. Kreditne kartice (Visa i Master Card) moguće je koristiti u nekim hotelima većih turističkih središta, no preporučujemo da se ipak oslonite na gotovinu. Bankomati se mogu pronaći u bankama i nekim hotelima.

Mobilni telefoni i Internet: Vipnet, T-Mobile i Tele 2 imaju roaming s Uzbekistanom. Internet je dostupan u hotelima i internet kafićima, a međunarodni pozivi mogu se obavljati bez problema.

Električna energija: Nije potrebno nositi adaptere jer se koriste iste utičnice kao i kod nas, s naponom od 220 volti.

Vize: Viza je potrebna. Uz određene predradnje od strane agencije, viza se može dobiti na granici, pri ulazu u zemlju. Sa sobom je potrebno imati malu fotografiju za osobne dokumente, a putovnica mora važiti najmanje 6 mjeseci.

Pošaljite upit ili rezervirajte Uzbekistan: Noruz na putu svile

Odabrano putovanje:

2 + 3 =

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Uzbekistan: Noruz na putu svile”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vam se također svidjeti…