Vijetnam i Kambodža: Stari gradovi Indokine

Spektakularni krajolici, bogato kulturno nasljeđe, ukusna kuhinja, bučni gradovi i tihe planine
agsdi-message

Vrsta putovanja: Privatno

}

Trajanje: 13 dana

Šifra: KH-VN-18-13-P

Veličina grupe: min 2 putnika

Destinacija: Vijetnam, Kambodža

Datum polaska: Sami birate datum polaska

Naslovna » Azija » Vijetnam i Kambodža: Stari gradovi Indokine

Najbolje putovati:

od svibnja do prosinca
agsdi-credit-card

Cijena od:

8,200 kn + zrakoplovna karta

O ovom putovanju

Vijetnam je zemlja koja će vam uključiti sva čula. Spektakularni krajolici, bogato kulturno nasljeđe, ukusna kuhinja, bučni gradovi i tihe planine. Ploveći u tradicionalnoj džunki divit ćete vapnenačkim stijenama jednog od najljepših zaljeva na svijetu, a zatim i širokoj delti i rukavcima rijeke Mekong. Razgledat ćete hramove i palače, kolonijalnu arhitekturu i umjetnost inspiriranu utjecajima s raznih strana. Slušat ćete priče o vremenima kraljeva…

Nakon Vijetnama odlazite u Kambodžu, zemlju oblikovanu tragedijom, u kojoj svaka osoba koju sretnete ima nešto za ispričati. Posjetit ćete ruševine Angkora, danas jednog od najvažnijih i najfascinantnijih arheoloških nalazišta jugoistočne Azije, koji je od 9. do 15. stoljeća bio središte Kmerskog carstva.

Što je uključeno

nacionalni letovi Hanoi – Danang i Hue – Ho Chi Minh
ukoliko putujete u Kambodžu, međunarodni let Ho Chi Minh – Siem Reap
navedeni obroci
ulaznice prema programu
sav prijevoz
izleti brodom po delti rijeke Mekong (Vijetnam)
izleti brodom po jezeru Tonle Sap (Kambodža)
dvije male boce vode na dan
vođenje na engleskom
jamčevina

Što nije uključeno

zrakoplovna karta Zagreb – Hanoi i Siem Reap – Zagreb
nadoplata za jednokrevetnu sobu – na upit
viza za Vijetnam: oko 400 kn
viza za Kambodžu: oko 150 kn
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Azija

Polazak iz Zagreb i let preko neko od zračnih luka Europe prema Aziji.

2. dan: Hanoi (Vijetnam)

Dolazak u Hanoi ovisno o redu letenja. Ovaj dražestan glavni grad obiluje jedinstvenim šarmom starih civilizacija i jednom od najljepših kolonijalnih arhitektura. Brojni parkovi i jezera omiljena su okupljališta lokalnog stanovništva gdje provode vrijeme opuštajući se i družeći. Po dolasku smještaj u hotelu, a ako bude vremena, vožnja triciklima kroz stari dio grada. Noćenje.

3. dan: Hanoi - zaljev Halong (D)

Dan ćete provesti upoznajući „staru azijsku damu“, grad vječnog sjaja. Posjetit ćete kompleks utemeljitelja nacije Ho Chi Minha s mauzolejem, predsjedničkom palačom i sojenicom, Hram književnosti poznat kao prvo nacionalno sveučilište u kojem se danas nalazi povijesni muzej, nakon čega se vraćate u centar Hanoia. Posjetit ćete spokojno jezero Hoan Kiem i njegov hram te živahnu Dong Xuan tržnicu. Potom nastavljate vožnju prema zaljevu Halong. Po dolasku smještaj u hotelu i noćenje.

4. dan: zaljev Halong - Hanoi (D, R)

Zaljev Halong je zasigurno najveće prirodno čudo Vijetnama. Prvi dio dana provest ćete putujući tradicionalnim džunkom, tipičnim vijetnamskim brodom s karakterističnim jedrima u obliku lepeze. Vaša džunka plovit će među vapnenačkim otočićima i hridima najrazličitijih oblika što stvaraju fantastične prizore. Ovi vapnenački otoci prepuni su malih plaža, pećina i špilja. Ako vrijeme dozvoli, bit će vremena i za kupanje na nekoj od plaža, a zaustavljat ćete se i posjetiti neke od skrivenih spilja. Krstarenje ćete završiti s ručkom – čekaju vas morski specijaliteti. Potom ćete se vratiti u Halong i odatle nastaviti za Hanoi. U večernjim satima odlazak u poznato lutkarsko kazalište gdje ćete uživati u predstavi na vodi.

5. dan: Hanoi - Danang - Hoian (D)

Doručak, a zatim odlazak do zračne luke i let za Danang, veliko trgovačko čvorište. Po dolasku ćete posjetiti poznati muzej Cham bivše Ecole Francaise d’Extreme Orient. U muzeju se nalaze mnoge rezbarije u vapnencu iz razdoblja kraljevstva Champa koje je vladalo središnjem obalnim području prije prodora Vijetnamaca na jug. Potom nastavljate vožnju prema Hoianu. Živući muzej na obali rijeke, grad Hoian, odiše šarmom na svakom koraku. Stara arhitektura zanimljiva je kombinacija tradicionalne vijetnamske s kineskim i japanskim utjecajem. Ljepote Hoiana, njegove niske kućice raštrkane po uličicama koje lijepo odražavaju multikulturalnu povijest mjesta, ali i znamenitosti kao što su poznati Japanski natkriveni most, muzej lončarstva, pagoda Chua Ong, stara kuća Tan Kyja te živahna tržnica, otkrit ćete šetajući gradom. Potom povratak u hotel i noćenje.

6. dan: Hoian - Hue (D)

Po odlasku iz Hoiana nastavljate putovanje prema mjestu Hue. Krivudavim cestama uspet ćete se do vrha Hai Van odakle se širi lijepi panoramski pogled na zaljev Dananga. Zaustavit ćete se i na plaži Lang Co, gdje se možete odmoriti. U Hue stižete sredinom dana. Hue, nekad političko, kulturno, obrazovno i vjersko središte Vijetnama, danas je samo usnuli gradić poznat po veličanstvenoj arhitekturi, pagodama i kraljevskim grobnicama raštrkanim po okolnim selima i brdašcima. Razgledavanje ćete započeti masivnom citadelom u središtu grada u kojoj se nalaze Kraljevski grad i Purpurni zabranjen grad. Ova kraljevska rezidencija uništena je u Tet ofenzivi1968., no i dalje je impresivno prošetati njezinim ruševinama. Slijedeća stanica bit će mauzolej posvećen vladaru Tu Ducu. Na obali Parfemske rijeke nalazi se lijepa pagoda Thien Mu i ona je jedna od najstarijih antičkih sakralnih zgrada u Hueu . Posjetit ćete je u sklopu kratkog krstarenja, a zatim se vratiti u grad i prošetati zanimljivom lokalnom tržnicom Dong Ba na kojoj se prodaju razni lokalni proizvodi i rukotvorine. Odlazak u hotel i noćenje.

7. dan: Hue - Ho Chi Minh (D)

Putovanje prema jugu nastavljate kratkim letom do Ho Chi Minha (Saigona), kaotične metropole u kojoj na jednoj strani sadašnjost kroji sudbine i borbu za opstanak mnogih pridošlica, dok na drugoj strani stoljetna kultura i dalje opstaje u rukama umjetnika i njihovih djela. Dan ćete posvetiti razgledavanju najvećih znamenitosti grada: Palače ujedinjenja – bivše rezidencije južno-vijetnamskog predsjednika te upečatljive građevine francuskog kolonijalizma kao što su crkva Notre Dame i stari poštanski ured. Nastavit ćete do pagode Kralja žada, ratnog muzeja i poznate tržnice Ben Thanh na kojoj je sve na prodaju! Potom povratak u hotel i noćenje.

8. dan: Ho Chi Minh - delta Mekong - Ho Chi Minh (D)

Odvest ćete se do delte rijeke Mekong, najvećeg rižišta Vijetnama. U mjestu My Tho ukrcat ćete se na motorni brod i izbliza upoznati vodeni svijet. Duboki kontrast bujne zelene vegetacije s vodom crvenom od nataloženih slojeva rijeke doista je zanimljiv prizor. Putem ćete se zaustaviti na poznatom Feniksovom otoku i prošetati kroz njegove zelene voćnjake. Vidjet ćete seljake na poljima, a možete kušati i razno sezonsko voće. Uz sjene kokosovih palmi na vodi nastavit ćete malim čamcima kroz uske rukavce provincije Ben Tre. Ovaj mali odmak od glavnog riječnog toka daje vam mogućnost za posjet lokalnim obrtima pa ćete obići pčelarsku farmu, vidjeti proizvodnju slatkiša od kokosa i upoznati se s tradicionalnom glazbom. Vratit ćete se u Ho Chi Minh i putem obići pagodu Ving Trang i napučeni Chinatown, lokalno nazvan Cho Lon. Povratak u hotel i noćenje. U Ho Chi Minhu je moguće završiti putovanje i vratiti se kući.

9. dan: Ho Chi Minh - Siem Reap (Kambodža) - Angkor - Siem Reap (D)

Danas ćete se oprostiti od Vijetnama i krenuti prema Kambodži. Odrednica je Siem Reap u kojeg ćete doletjeti avionom. Ovaj miran gradić bit će vam baza za istraživanje svjetski poznatih hramova starog grada Angkora, nekadašnje prijestolnice moćnog Kmerskog carstva od 802. do 1350. godine. Kratka vožnja do hramova i posjet najfascinantnijim građevinama – južnim vratima Angkor Thoma, poznatim po nizu divovskih ljudskih lica uklesanih u kamen, zatim, impresivnog hrama Bayon, Slonovske terase, Terase kralja Gubavca i slično….. Šetat ćete masivnim kompleksom građevina i istraživati brojne galerije sa stupovima, biblioteke, paviljone, dvorišta te bazene pune vode u kojima se ogledaju slike hramova. Noćenje u Siam Reapu. Ukoliko ne želite nastaviti putovanje kroz Kambodžu, moguć je povratak i iz Ho Chi Minha.

10. dan: Siem Reap - Angkor - Siem Reap (D)

Džunglom prekriveni hram Ta Phrom čudesan je prizor. Ogromna drva smokava i gigantski puzavci zalijepljeni za kamene građevine kao da žele pokazati da ljudska ruka uvijek na kraju biva pobijeđena od strane moćnih snaga prirode. Istražit ćete Ta Phrom i nekoliko obližnjih hramova, uključujući Banteay Kdei, Sra Srong, Ta Keo, Thommanon i Chau Say Tevado, koji prema podjeli arheologa pripadaju Malom krugu. Nastavit ćete s razgledavanjem i Velikog kruga hramova poput Preah Khan, Kravan, Neak Pean, Krol Ko, Ta Som, Istočni Mebon i Pre Rup. Dan ćete zaokružiti usponom na brdo Phnom Bakheng uz spektakularni zalazak sunca nad Angkorom. Povratak u Siem Reap i noćenje.

11. dan: Siem Reap - Angkor - Banteay Srei - Siem Reap (D)

Na putu od Siam Reapa prema hramovima Angkora proći ćete kroz selo Preah Dark do intrigantno isklesanog i dobro očuvanog hrama Banteay Srei. Prošetat ćete ovim lijepim hramom u kojem nema mjesta koje nije ukrašeno. Cesta dalje postaje sve lošija, no još uvijek je fascinantno voziti se kroz planinske krajolike prema Kbal Speanu. Ovaj zanimljiv lokalitet uglavnom je prekriven džunglom. Naravno, da biste vidjeli njegove rezbarije morat ćete malo hodati. Vidjet ćete i Banteay Samre kojeg krase reljefi sa scenama iz legendi o Višnuu i Krišni. Danas ćete imati priliku posjetiti i nalazište Hariharalaya, najstarije hramove na području Angkora iz kasnog 9. i ranog 10. stoljeća, koji pripadaju grupi Rolous. Potom povratak u Siem Reap i noćenje.

12. dan: Siem Reap - Europa

Istraživanje hramova nije jedina aktivnost u Siem Reapu. Brodom ćete posjetiti poznato jezero Tonle Sap. Ovo jezero jedno je od najvećih prirodnih slatkih voda u Jugoistočnoj Aziji. Dok brod plovi malom rijekom prema gigantskom jezeru imat ćete vremena promatrati plutajuća sela, život lokalnog stanovništva, srdačnu djecu u malim brodovima i ribare koji vade jutarnji ulov. Potom transfer do zračne luke prema redu letenja i povratak prema Europi. Noćni let.

13. dan: Zagreb

Uz presjedanje dolazak u Zagreb prema redu letenja.

Karta

Hanoi

zaljev Halong

Danang

Hoian

Hue

Ho Chi Minh

delta Mekong

Siem Reap

Angkor

Banteay Srei

Općenito o Vijetnamu

Naziv države: Socijalistička Republika Vijetnam
Površina: 332.000 km²
Stanovništvo: 83.5 milijuna
Glavni grad: Hanoi
Službeni jezik: vijetnamski
Pozivni broj: +84
Vremenska razlika: +6 zimi / +5 sati ljeti

Hrana

Uobičajeni sastojci uključuju riblje umake, škampe, umak od soje, rižu, svježe bilje, voće i povrće. Vijetnamski recepti koriste limunsku travu, đumbir, mentu, vijetnamsku metvicu, dugi korijandar, Saigon cimet, chili, limetu, i bosiljak. Tradicionalna vijetnamska kuhinja uvelike je cijenjena zbog svježih sastojaka, minimalne upotrebe mliječnih proizvoda i ulja, komplementarnih tekstura i oslanjanja na bilje i povrće. Uz ravnotežu između svježeg bilja i mesa i selektivne upotrebe začina kako bi se postigao ukus, vijetnamska se hrana smatra jednim od najzdravijih kuhinja širom svijeta.

Piće

Preporučuje se piti flaširana voda.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva. Postoji ograničeni rizik od malarije, no tablete nije potrebno piti za sva područja. Predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Vijetnamski dong (VND); 1 USD = 23.201 VND; 1 EUR = 26.319 (ožujak 2019.)

Novac

Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini; bolje je ponijeti dolare, ali ako imate eure ponesite njih. Na mnogim mjestima možete plaćati u dolarima tako da preporučujemo da ne mijenjate velike iznose, no dobro je uvijek imati nešto vijetnamskih donga jer su neke kupnje povoljnije, a i postoje mjesta na kojima neće primiti dolare. Sa sobom uzmite što više sitnih denominacija (od po 1 dolar) i vodite računa da su novčanice novije jer je stare novčanice teško zamijeniti. Crno tržište za zamjenu valuta treba izbjegavati. Od kreditnih kartica koriste se Visa i Master card, no obično se na iznose obračunava 3% provizije.

Viza

Viza za Vijetnam može se dobiti na granici, uz određene pripreme koje obavlja agencija. Za vizu je na putovanje potrebno ponijeti 1 fotografiju.

Odjeća

Ovisno o područjima u koja putujete i dobu godine kada putujete, trebat će vam garderoba i za toplo i za hladno vrijeme. Za brdska područja (kao npr. Sapa i okolica) ponesite nešto topliju odjeću, dok je jug uvijek relativno topao pa se treba slabije oblačiti. Kišobran neka vam bude pri ruci jer je Vijetnam dosta kišovita zemlja. U hramove se ne smije ulaziti u kratkim hlačama, kratkim suknjama ili majicama na bretelice pa to imajte na umu kad vam je na programu razgledavanje hramova.

Klima

Premda je klima u Vijetnamu ugodna i omogućuje putovanje u toku cijele godine, zemlja se dijeli na nekoliko klimatskih područja. Sjeverni Vijetnam ima četiri godišnja doba, a vrijeme se dramatično može promijeniti i unutar jednog dana. Od prosinca do veljače može biti dosta hladno i vlažno, dok su ljetni mjeseci od svibnja do listopada vrući i vlažni sa svakodnevnim kišama i povremenim tajfunima. Najhladniji mjesec je siječanj, dok su najtopliji mjeseci od lipnja do kolovoza. Najugodnije vrijeme za putovanje ovim područjem je proljeće (ožujak i travanj) te jesen (od rujna do studenog). Središnji Vijetnam leži između tropske i monsunske klimatske zone. Vrlo je vruć i vlažan od svibnja do listopada, s dosta nestabilnim vremenskim uvjetima i čestim poplavama. Suha sezona traje od prosinca do veljače s nešto hladnijim danima. Južni Vijetnam ima tropsku klimu i prolazi kroz kišnu i sušnu sezonu. Kiša pada od srpnja do studenog, s kratkim, ali snažnim pljuskovima. Najviše kiše padne od lipnja do kolovoza. Sušno razdoblje traje od prosinca do lipnja, s posebno vrućim i vlažnim razdobljem od ožujka do svibnja. Temperature se kreću oko 27 stupnjeva tijekom cijele godine. Najbolje vrijeme za putovanje po ovom području je od prosinca do travnja, kada ima najmanje oborina. Želite li putovati kroz cijeli Vijetnam, najpogodnija razdoblja su od ožujka do travnja i od rujna do prosinca.

Električna energija

Koriste se razne vrste utičnica, između ostalog i utičnice s dvije rupe kao kod nas. Ako imate adapter za utičnice američkog tipa ili s tri rupe, ponesite ga sa sobom.

Mobilni telefoni i internet

Sva tri mobilna operatera imaju roaming s Vijetnamom, a Internetska pokrivenost je dobra.

Općenito o Kambodži

Naziv države: Kraljevina Kambodža
Površina: 181.000 km²
Stanovništvo: 13.4 milijuna
Glavni grad: Phnom Penh
Službeni jezik: kmerski
Pozivni broj: +855
Vremenska razlika: +6 sati zimi, +5 sati ljeti

Hrana

Specijaliteti se baziraju na riži, mesu, puno ribe, povrća i voća. Osnova se miješa sa raznim tajlandskim začinima i umacima. Riba i riblji proizvodi su zastupljeni u velikoj mjeri a od mesa se jede svinjetina, piletina i junetina.

Piće

Preporučuje se piti flaširana voda.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva. Postoji ograničeni rizik od malarije, no tablete nije potrebno piti za sva područja. Predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Kambodžanski riel (KHR) 1 USD = 4,089 KHR; 1 EUR = 4,490.15 KHR (listopad 2019.)

Novac

Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini. U Kambodži nije potrebno mijenjati novac u lokalnu valutu jer se sve može plaćati u dolarima. Crno tržište za zamjenu valuta treba izbjegavati. Od kreditnih kartica koriste se Visa i Master card, no obično se na iznose obračunava 3% provizije. Ponesite što više sitnih apoena (po 1 USD) i vodite računa da su novčanice novije jer vam stare novčanice možda neće primiti.

Viza

Potrebna. Dobiva na granici, pri ulasku u zemlju.

Odjeća

Kambodža je uvijek topla pa se pripremite za ljetni ugođaj. U hramove se ne smije ulaziti u kratkim hlačama, kratkim suknjama ili majicama na bretele pa to imajte na umu kad vam je na programu razgledavanje hramova.

Klima

Kambodža ima monsunsku klimu. Većinu padalina donosi jugozapadni monsun, i to najviše jugozapadnim obroncima Kardamskih planina. Temperature se kreću od 25-35 stupnjeva tijekom cijele godine. Najbolje vrijeme za putovanje je od listopada do travnja, kada prevladava suh sjeveroistočni monsun.

Električna energija

Koriste se razne vrste utičnica, između ostalog i utičnice s dvije rupe kao kod nas. Ako imate ispravljač za utičnice američkog tipa ili s tri rupe, ponesite ga sa sobom.

Mobilni telefoni i internet

Mobilni operateri A1 i T-com imaju roaming s Kambodžom. Internetska pokrivenost je dobra.

Pošaljite upit za Vijetnam i Kambodža: Stari gradovi Indokine

Cijena putovanja:*

Cijena putovanja:*

Cijena putovanja:*

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

14 + 5 =

Možda će vas zanimati i…

Obavijest
Dragi naši putnici, Zbog situacije s Covid19 naš tim i dalje radi od kuće, no na raspolaganju smo vam, kao i do sada, putem naših kontakt telefona: 01-5577-550; 098–640–369 ili 099-4265-422 i maila: info@perzepolis.hr.
U slučaju da imate potrebu za sastanak s nama uživo, javite nam se putem telefona ili maila kako bi dogovorili mjesto i vrijeme susreta.