Akcija!

Vijetnam: Vijetnamska rapsodija

od 15,850 kn 14,950 kn

Primamo prijave!

Popust:
  • 10/11/2019
Očisti

    • 2500 kn
    • 2100 kn
    • 400 kn
    • kn

Informacije o putovanju

Trajanje:
14 dana
Vrsta putovanja:
Grupno
Šifra putovanja:
VN-19-14-G
Veličina grupe:
10-15
Destinacija:

PDF putovanja

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Hanoi: Let iz Zagreba za Hanoi uz presjedanje u jednoj od međunarodnih zračnih luka. Noćni let.

2. dan: Hanoi: Dolazak u Hanoi prema redu letenja. Dolazak se očekuje tokom jutarnjih sati. Nakon carinskih formalnosti transfer do hotela i odmor od dugog putovanja. Ostatak dana slobodan za upijanje prvih dojmova i prilagodbu. Noćenje u hotelu.

3. dan: Hanoi - Lao Cai (noćni vlak) (D, R): Nakon doručka krećemo u obilazak ovog dražesnog glavnog grada koji obiluje jedinstvenim šarmom starih civilizacija i jednom od najljepših kolonijalnih arhitektura. Brojni parkovi i jezera omiljena su okupljališta lokalnog stanovništva gdje provode vrijeme opuštajući se i družeći se. Dan ćemo provesti upoznajući „staru azijsku damu“, grad vječnog sjaja. Proći ćemo kraj kompleksa utemeljitelja nacije Ho Chi Minha s mauzolejom (pogled izvana), predsjedničkom palačom i sojenicom, posjetiti Pagodu na jednom stupu, Hram književnosti poznat kao prvo nacionalno sveučilište u kojem se danas nalazi povijesni muzej. Obići ćemo Etnološki muzej, a zatim se vraćamo u centar Hanoia, prema spokojnom jezeru Hoan Kiem gdje ćemo gledati lutkarsku predstavu na vodi. Predvečer nas čeka transfer do udobnog noćnog vlaka u kojem ćemo prespavati.

4. dan: Lao Cai - Ham Rong - Sa Pa (D, R): Nakon doručka nastavljamo autom prema Lao Cai-ju. Uživat ćemo u pogledu na prekrasan krajolik do Muong Khuong-a gdje ćemo skrenuti na makadam koji vodi u planinu okrunjenu uvijek zelenim borovima te selima koja okružuju našu sljedeću destinaciju - tržnicu Cao Son. U ovom području žive razna plemena - Dao, Phu La, La Xhi i Tay, no najviše je pripadnika plemena Cvjetni Hmong. Svako pleme za sebe lako je prepoznatljivo po tipičnoj tradicionalnoj odjeći koju pripadnici još uvijek rado nose. Prošetat ćemo tržnicom i upijati tipične prizore te nakon ručka u Muong Khuongu krećemo prema Sa Pa-i. Sa Pa je okružena terasastim rižinim poljima i visokim planinama (u blizini je najviši vijetnamski vrh Phan Si Pan). Odmah po dolasku krećemo do Ham Ronga, planinskog lanca koji se nalazi na 1,800 m nadmorske visine, a skriva zanimljive valovite stijene koje djeluju kao zmaj zbog kojeg je među lokalnim stanovništvom nazivaju Zmajevom glavom. Potom smještaj u hotel te odmor od putovanja. Noćenje.

5. dan: Sa Pa - selo Lao Chai - Ta Van - Giang Ta Chai - Lao Cai - Hanoi (noćni vlak) (D, R): Nakon doručka krećemo na četverosatni treking kroz okoliš Sa Pa doline koji će vas ostaviti bez daha. Čeka nas prekrasan dan upoznavanja sa svakodnevnim životom područja u okolici Sape, kroz seoca Ta Van Giay i Lao Chai u lijepoj dolini Muong Hoa, u kojima uglavnom obitavaju pripadnici plemena Crni Hmong. Njihova kultura je vrlo zanimljiva, baš kao i njihova povijest. Putem ćemo se zaustavljati i uživati u slikovitim brdima prošaranim čudesno lijepim terasastim rižinim poljima i seoskim kućicama. Viđat ćemo gorštake kako obrađuju polja ili čuvaju bivole na ispaši, sprijateljiti se s domaćinima i upoznati njihov jednostavan način života.   Nakon ručka u lokalnom domaćinstvu u selu idemo prema seocetu Giang Ta Chai u kojem živi manjinsko pleme Crveni Dao do kojeg ćemo doći kroz šumu bambusa. Nakon odmora kraj vodopada popet ćemo se uzbrdo do ceste gdje će nas čekati prijevoz do Lao Cai gdje možemo opcionalno večerati prije nego se ukrcamo na noćni vlak za Hanoi u kojem ćemo udobno spavati skoro 8 sati do Hanoi-ja.

6. dan: Hanoi - Krstarenje zaljevom Ha Long (D, R, V): Nakon dolaska u Hanoi rano ujutro odlazimo do hotela blizu željezničke postaje u kojem ćemo doručkovati. Potom krećemo prema zaljevu Ha Long koji je zasigurno najveće prirodno čudo Vijetnama. Ukrcat ćete se na tradicionalnu džunku, tipični vijetnamski brod s karakterističnim jedrima u obliku lepeze. Vaša džunka plovit će među vapnenačkim otočićima i hridima najrazličitijih oblika što stvaraju fantastične prizore. Ovi vapnenački otoci prepuni su malih plaža, pećina i špilja. Nakon smještaja u kabine i ručka imate mogućnost za kupanje na nekoj od plaža i ronjenje sa dihalicama, a zaustavljat ćete se i posjetiti neke od skrivenih spilja te se i popeti na vrh otoka kako biste vidjeli zaljev Ha Long iz visine. Noćenje na brodu.

7. dan: Zaljev Ha Long - Hanoi - Hue (D, R): U jutarnjim satima uživajte u suncu i vježbanju Tai Chia dok brod lagano plovi zaljevom do spilje iznenađenja, jedne od zadivljujućih atrakcija skrivene između klifova. Provest ćete neko vrijeme šetajući po spilji i istražujući okolicu. Potom povratak na brod i plovidba do pristaništa. Čeka nas transfer do zračne luke u Hanoiju te let za Hue. Smještaj u hotel. Noćenje.

8. dan: Hue (D, R): Nakon doručka krećemo na razgledavanje najvažnijih znamenitosti. Hue, nekad političko, kulturno, obrazovno i vjersko središte Vijetnama, danas je samo usnuli gradić poznat po veličanstvenoj arhitekturi, pagodama i kraljevskim grobnicama raštrkanim po okolnim selima i brdašcima. Na obali Parfemske rijeke nalazi se lijepa pagoda Thien Mu i ona je jedna od najstarijih antičkih sakralnih zgrada u Hueu. Posjetit ćete je u sklopu kratkog krstarenja. Sljedeća stanica bit će mauzolej posvećen vladaru Tu Duc. Nakon ručka ćemo posjetiti masivnu citadelu u središtu grada u kojoj se nalaze Kraljevski grad i Purpurni zabranjen grad. Ova kraljevska rezidencija uništena je u Tet ofenzivi 1968., no i dalje je impresivno prošetati njezinim ruševinama. Ukoliko nam ostane vremena prošetati ćemo zanimljivom lokalnom tržnicom Dong Ba na kojoj se prodaju razni lokalni proizvodi i rukotvorine. Navečer ćemo uživati u folklornim pjesmama na obali Parfemske rijeke bez čega posjet Hue-u ne bi bio potpun. Odlazak u hotel i noćenje.

9. dan: Hue - Da Nang - Hoi An (D, R): Nakon doručka nastavljamo naše putovanje prema jugu i Hoi Anu. Putem ćemo stati na plaži Lang Co da upijemo ljepotu tirkiznog mora prije nego nastavimo po prijevoju Hai Van i uživamo u sceničnim prizorima vozeći se starom vijugavom autocestom. Putem ćemo se zaustaviti u mjestu Danang, velikom trgovačkom čvorištu. Kratko ćemo posjetiti muzej Cham i vidjeti rezbarije u vapnencu iz razdoblja kraljevstva Champa koje je vladalo središnjem obalnim području prije prodora Vijetnamaca na jug. Naposljetku stižemo u živući muzej na obali rijeke, grad Hoi An, koji odiše šarmom na svakom koraku. Stara arhitektura zanimljiva je kombinacija tradicionalne vijetnamske s kineskim i japanskim utjecajem. Šetajući gradom otkrit ćete ljepote Hoi Ana; njegove niske kućice raštrkane po uličicama koje lijepo odražavaju multikulturalnu povijest mjesta, ali i znamenitosti kao što su poznati Japanski natkriveni most te živahnu tržnicu. Noćenje u hotelu.

10. dan: Hoi An - Da Nang - Saigon (D, R): Nakon doručka krećemo do svetišta My Son čiji je doslovni prijevod Lijepa planina. My Son je skupina napuštenih i djelomice srušenih hinduističkih hramova koje su izgradili kraljevi Champa od 4. do 15. stoljeća. Hramovi su uglavnom posvećeni bogu Šivi, a najznamenitiji je Bhadresvara kojeg često uspoređuju sa Angkor Watom u Kambodži. U kompleksu se nalazi i muzej Cham skulptura u kojem se nalaze mnoge rezbarije u vapnencu iz razdoblja kraljevstva Champa koje je vladalo središnjem obalnom području prije prodora Vijetnamaca na jug. Potom se vraćamo do Da Nangove zračne luke na let od sat i 30 minuta koji će nas dovesti u Saigon. Po dolasku u Saigon čekat će nas transfer te slijedi prijava u hotel. Oni koje će se odlučiti za noćni razgled na Vespama po Saigonu krenut će u 6, a sam razgled trajati će 4 sata. Plaća se na licu mjesta i opcionalan je. Ovaj noćni razgled je zanimljiv jer, osim što ćemo se voziti na Vespi otkrivajući mjesta za koja samo znaju lokalci, kušati ćemo razne „street food“ specijalitete, piti koktele, slušati uživo vijetnamsku glazbu te osjetiti lokalni ugođaj Saigona zbog čega i većina nas najviše voli putovati. Oni koji se ne odluče na ovu opcionalnu turu imaju slobodno vrijeme za istraživanje i programe po vlastitom izboru. Noćenje u hotelu.

11. dan: Saigon - Cai Be - Vinh Long - Saigon (D, R): Nakon doručka odvest ćemo se do Cai Be, ukrcati na motorni brod i izbliza upoznati vodeni svijet delte rijeke Mekong, najvećeg rižišta Vijetnama. Proći ćemo zanimljivu plutajuću tržnicu te svjedočiti zanimljivoj interakciji koja se odvija kod trgovanja na vodi. Duboki kontrast bujne zelene vegetacije s vodom crvenom od nataloženih slojeva rijeke doista je zanimljiv prizor. Putem ćete se zaustaviti i prošetati kroz zelene voćnjake te isprobati lokalne delicije spravljene sa tropskim voćem. Potom će se naš brod zaustaviti u gradu Vinh Long te ćemo prošetati tržnicom i uživati u šarenilu boja i mirisa. Vinh Long je glavni grad provincije Vinh Long u južnom Vijetnamu, a odnedavno je poznat i kao eko odredište dnevnih turista iz Saigona. Primijetit ćemo i francuski kolokvijalni utjecaj u arhitekturi zgrada u koje su se smjestili i vladini uredi i razne privatne rezidencije. Potom transfer natrag do Saigona i noćenje u hotelu.

12. dan: Saigon - Hramovi Cao Dai - Tuneli Cu Chi - Saigon (D, R): Nakon doručka krećemo prema Tay Ninh-u koji se nalazi blizu granice sa Kambodžom kako bismo posjetili hram Cao Dai koji pohađa 50,000 sljedbenika koji su Caodaisti. Caodaizam je pokret koji je započeo u Vijetnamu početkom 20. stoljeća, a temelji se na svim glavnim religijama istoka i zapada, od kršćanstva i islama do konfucijanizma, taoizma i budizma zbog čega je tamo i znak iznad glavnog oltara na kojem piše „Sve religije imaju isti razlog“. Potom idemo do tunela Cu Chi koji su sagrađeni za potrebe Viet Minha (lige za neovisnost Vijetnama) kada su pokušavali izbaciti francuske okupatorske snage iz države te stvoriti slobodni Vijetnam. Smišljeni su krajem 1940-ih i izvorno su trebali biti skrovišta za oružje i streljivo, no ubrzo su se pretvorili u skrovišta boraca Viet Minha. Do sredine 1960-ih i početka rata protiv američkih snaga 250 km tunela probijalo se ispod Cu Chija i okolnih područja. Potom povratak u Saigon i noćenje.

13. dan: Saigon - Zagreb (D): Nakon doručka krećemo u poludnevni razgled kaotične metropole u kojoj na jednoj strani sadašnjost kroji sudbine i borbu za opstanak mnogih pridošlica, dok na drugoj strani stoljetna kultura i dalje opstaje u rukama umjetnika i njihovih djela. Dan ćete posvetiti razgledavanju najvećih znamenitosti grada: Ratnog muzeja, Palače ujedinjenja - bivše rezidencije južno-vijetnamskog predsjednika te upečatljive građevine francuskog kolonijalizma kao što su crkva Notre Dame i stari poštanski ured. Posjetit ćemo i poznate tržnice Ben Thanh, važan simbol Saigona, na kojoj je sve na prodaju. Potom transfer do zračne luke i let prema Zagrebu uz presjedanje u jednoj od međunarodnih zračnih luka. Noćni let.

14. dan: Zagreb (D): Dolazak u Zagreb se predviđa u ranim jutarnjim satima.

Special offer

Vijetnam je zemlja koja će nam uključiti sva čula. Spektakularni krajolici, bogato kulturno nasljeđe, ukusna kuhinja, bučni gradovi i tihe planine. Ploveći u tradicionalnoj džunki divit ćemo se vapnenačkim stijenama jednog od najljepših zaljeva na svijetu. Razgledat ćemo hramove i palače, kolonijalnu arhitekturu i umjetnost inspiriranu utjecajima s raznih strana. Slušat ćemo priče o vremenima kraljeva i boraviti u zanimljivom krajoliku koji će nam lako dočarati život u starim vremenima. Veliki gradovi poput Saigona će nas zapanjiti veličinom i turbulentnim načinom života gdje ćemo i završiti putovanje.

Što me očekuje na putovanju?

Klasično putovanje koje ne zahtijeva posebne pripreme i uglavnom je usmjereno na razgledavanje znamenitosti i prirodnih ljepota, bez suviše napornog hodanja. Ponekad se malo spava, budimo se rano, kasno liježemo i dani nam mogu biti naporniji zbog dugih vožnji ili intenzivnijih razgledavanja. Noćimo u hotelima sa 3 zvjezdice, na brodu u sobama sa 3 zvjezdice te noćnim vlakovima u spavaćim kolima.

svi letovi
sav smještaj
sve ulaznice prema programu
svi prijevozi
navedeni obroci
vožnja privatnim lokalnim brodovima prema programu
lokalno vođenje na engleskom
pratitelj na hrvatskom
jamčevina

zrakoplovne takse: 2.500 kn
viza za Vijetnam: 400 kn
noćni razgled Saigona na Vespama: 107 USD (plaćanje na licu mjesta)
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 2.100 kn
obroci koji nisu navedeni
nadoplata za 10 do 14 putnika u iznosu do 600 kn
putno osiguranje (preporučujemo)
osobni troškovi

Hanoi

Lao Cai

Ham Rong

Sa Pa

Selo Lao Chai

Ta Van

Giang Ta Chai

Krstarenje zaljevom Ha Long

Hue

Da Nang

Hoi An

Saigon

Cai Be

Vinh Long

Hramovi Cao Dai

Tuneli Cu Chi

 

Naziv državeSocijalistička Republika Vijetnam

Površina: 332.000 km²

Stanovništvo: 83.5 milijuna

Glavni grad: Hanoi

Službeni jezik: vijetnamski

Pozivni broj: +84

Vremenska razlika: +6 zimi, +5 sati ljeti

Klima: Premda je klima u Vijetnamu ugodna i omogućuje putovanje u toku cijele godine, zemlja se dijeli na nekoliko klimatskih područja. Sjeverni Vijetnam ima četiri godišnja doba, a vrijeme se dramatično može promijeniti i unutar jednog dana. Od prosinca do veljače može biti dosta hladno i vlažno, dok su ljetni mjeseci od svibnja do listopada vrući i vlažni sa svakodnevnim kišama i povremenim tajfunima. Najhladniji mjesec je siječanj, dok su najtopliji mjeseci od lipnja do kolovoza. Najugodnije vrijeme za putovanje ovim područjem je proljeće (ožujak i travanj) te jesen (od rujna do studenog). Središnji Vijetnam leži između tropske i monsunske klimatske zone. Vrlo je vruć i vlažan od svibnja do listopada, s dosta nestabilnim vremenskim uvjetima i čestim poplavama. Suha sezona traje od prosinca do veljače s nešto hladnijim danima. Južni Vijetnam ima tropsku klimu i prolazi kroz kišnu i sušnu sezonu. Kiša pada od srpnja do studenog, s kratkim, ali snažnim pljuskovima. Najviše kiše padne od lipnja do kolovoza. Sušno razdoblje traje od prosinca do lipnja, s posebno vrućim i vlažnim razdobljem od ožujka do svibnja. Temperature se kreću oko 27 stupnjeva tijekom cijele godine. Najbolje vrijeme za putovanje po ovom području je od prosinca do travnja, kada ima najmanje oborina. Želite li putovati kroz cijeli Vijetnam, najpogodnija razdoblja su od ožujka do travnja i od rujna do prosinca.

Odjeća: Ovisno o područjima u koja putujete i dobu godine kada putujete, trebat će vam garderoba i za toplo i za hladno vrijeme. Za brdska područja (kao npr. Sapa i okolica) ponesite nešto topliju odjeću, dok je jug uvijek relativno topao pa se treba slabije oblačiti. Kišobran neka vam bude pri ruci jer je Vijetnam dosta kišovita zemlja. U hramove se ne smije ulaziti u kratkim hlačama, kratkim suknjama ili majicama na bretelice pa to imajte na umu kad vam je na programu razgledavanje hramova.

Piće: Preporučuje se piti flaširana voda..

Hrana: Uobičajeni sastojci uključuju riblje umake, škampe, umak od soje, rižu, svježe bilje, voće i povrće. Vijetnamski recepti koriste limunsku travu, đumbir, mentu, vijetnamsku metvicu, dugi korijandar, Saigon cimet, chili, limetu, i bosiljak. Tradicionalna vijetnamska kuhinja uvelike je cijenjena zbog svježih sastojaka, minimalne upotrebe mliječnih proizvoda i ulja, komplementarnih tekstura i oslanjanja na bilje i povrće. Uz ravnotežu između svježeg bilja i mesa i selektivne upotrebe začina kako bi se postigao ukus, vijetnamska se hrana smatra jednim od najzdravijih kuhinja širom svijeta.

Cjepiva i tablete protiv malarije: Nema obaveznih cjepiva. Postoji ograničeni rizik od malarije, no tablete nije potrebno piti za sva područja. Predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta: Vijetnamski dong (VND); 1 USD = 23.201 VND; 1 EUR = 26.319 (ožujak 2019.)

Novac: Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini; bolje je ponijeti dolare, ali ako imate eure ponesite njih. Na mnogim mjestima možete plaćati u dolarima tako da preporučujemo da ne mijenjate velike iznose, no dobro je uvijek imati nešto vijetnamskih donga jer su neke kupnje povoljnije, a i postoje mjesta na kojima neće primiti dolare. Sa sobom uzmite što više sitnih denominacija (od po 1 dolar) i vodite računa da su novčanice novije jer je stare novčanice teško zamijeniti. Crno tržište za zamjenu valuta treba izbjegavati. Od kreditnih kartica koriste se Visa i Master card, no obično se na iznose obračunava 3% provizije.

Mobilni telefoni i Internet: Sva tri mobilna operatera imaju roaming s Vijetnamom, a Internetska pokrivenost je dobra.

Električna energija: Koriste se razne vrste utičnica, između ostalog i utičnice s dvije rupe kao kod nas. Ako imate adapter za utičnice američkog tipa ili s tri rupe, ponesite ga sa sobom.

Viza: Viza za Vijetnam može se dobiti na granici, uz određene pripreme koje obavlja agencija. Za vizu je na putovanje potrebno ponijeti 1 fotografiju.

 

Pošaljite upit ili rezervirajte Vijetnam: Vijetnamska rapsodija

Odabrano putovanje:

4 + 4 =

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Vijetnam: Vijetnamska rapsodija”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vam se također svidjeti…