Rusija

Dojmovi putnika

Putovanje koje je bilo inspiracija brojnim umjetnicima, a opisao ga je i veliki ruski pjesnik A. S. Puškin, započelo je u carskom Petrogradu, za koji je francuski filozof Voltaire rekao da se „veličina i ljepota svih europskih gradova ne mogu mjeriti s ljepotom tog grada“, što potvrđuju i sljedeći nazivi: Venecija Sjevera, Morska vrata Rusije, Prozor prema Zapadu, Ruski dragulj, Carski grad, Grad-muzej… Nakon razgleda najpoznatijih mjesta u gradu te posjeta Carskom selu i Petrovoj palači, zaplovili smo rijekama i jezerima koji su kanalima povezani s Volgom, najduljom europskom i najvažnijom ruskom rijekom. Najveći dio povijesti ove ogromne zemlje ispisan je na obalama „majčice Volge“. Uživajući u ljepoti prirode, vidjeli smo ljupka sela uz rijeku, sa starim crkvama i manastirima i obišli povijesne gradove, poput Jaroslavlja i Ugliča, kao i otok Kiži na jezeru Onjega, s jednom od najljepših crkvi ruske sakralne arhitekture. U prelijepoj prirodnoj oazi Verhnije Mandrogi, gdje se izrađuju i prodaju najljepši ruski suveniri, posjetili smo Muzej kruha i Muzej votke. Uz svakodnevne aktivnosti i večernju zabavu na brodu, putovanje je završilo u Moskvi. Obišli smo i rusku metropolu, od povijesnog Crvenog trga i Starog Arbata do Lenjinskih gora, Parka pobjede i novih gradskih četvrti, kao i moskovski metro, poznat po svojim ukrašenim postajama. Ovo nadasve inspirativno putovanje bilo je bogato i puno lijepih doživljaja, pa su se dojmovi sređivali danima nakon povratka.
Mira Pavlica Stojević

Rijekom Volgom od St. Peterburga do Moskve

Dojmovi nakon krstarenja rijekom Volgom! Dugo sam priželjkivala posjetiti Rusiju, zemlju tu kraj nas, ali istovremeno vrlo daleku zemlju.Posjetiti Moskvu ili St.Petersburg san je svakog turista, ali ploviti vodenim putem, proći Moskovski kanal, rijeku Volgu, Svir Sheksnu, Kovzhu, Nevu te jezera Rybinskaya, Belloy i dva među najvećim jezerima Evrope Ladožsko i Onežsko je više od želje. Imali smo prekrasno vrijeme, rekli su da St. Petersburg ima godišnje 31 sunčan dan, a nas je sunce pratilo obilno, k tome poćele su Bijele noć, dani su se produžili, sunce nikako da zađe, a zalazak je slika koju nosite trajno u sebi. Prošli smo 18 premosnica, što je samo po sebi tehnički zanimljivo, a od početka plovidbe do kraja puta spustili smo se oko 150 metara. Naravno tu su povijesni spomenici, crkve, manastiri i sama za sebe dva velika grada Moskva – grad u razvoju sa 15 milijuna stanovnika i St. Petersburg – grad od 4 milijuna stanovnika. Naši domaćini dobro su se brinuli, hrana, zabava, vođenje, sve je bilo jako dobro organizirano. Na kraju što reći, dugo ću pamtiti ovo putovanje!
Zdenka Čevra Horvat

Rijekom Volgom od St. Peterburga do Moskve

Dojmova ima zaista premnogo,sredjuju se. Mene ja ,nažalost uhvatio na brodu i mali virus ali smo usprkos tome odradili program do kraja i u potpunosti. Obići ću vas malo , krajem kolovoza,pa ću vam nešto i ispričati !
U međuvremenu šaljem dvije fotke iz Moskve,most uzdaha i zaključanih lokota pred Tretjakovskom galerijom i moja supruga i njena prijateljica plešu sa uličnim muzikantima (odličnim) na Arbatu u Moskvi,naravno!
Eto,za sada toliko. Želim vam dobro zdravlje i uspjeh u poslu !
Branimir Ivcec

Rijekom Volgom od St. Peterburga do Moskve

Draga Ivona, lijepo je kako brinete o nama. Ja sam zadovoljna, bilo mi je lijepo, dijelimo dojmove s prijateljima. Na brodu smo bili vrlo aktivni, plesali smo, učili ruski jezik, ruske pjesme, sudjelovali u kvzu o poznavanju Rusije. I osvajali smo nagrade. Zora lasan je bila najbolja u poznavanju Rusije, ja najbolja na tečaju ruskog jezika ( stupanj dovaoljan za preživljavanje _ to je naziv tečaja) moj suprug je vodio zbor za nastup u talent show, ja sam dobila nagradu za najbolju u plesu.s beogradskim dijelom grupe smo se vrlo lijepo i skladno družili i potpomagali se ( podupirali ih u plesu, zbornom nastupu/. Ono što vidjeh od Rusije , ispunilo je moja očekivanja. Suprug će Vam poslati koju fotku jer je to u njegovoj domeni i on to zna, a ja ne znam.

Lijep pozdrav

Mirjana Lisičak

Rijekom Volgom od St. Peterburga do Moskve

Pošaljite nam svoje dojmove

11 + 14 =