Vijetnam: Vijetnam na dlanu

Naslovna » Članci » Azija članci » Daleki istok članci » Vijetnam članci » Vijetnam: Vijetnam na dlanu
Iako legenda kaže da je nastao kao harmonični spoj Iac Long Quana, kralja mora i Au Co, princeze planina, povijest Vijetnama prilično je turbulentna.

Većini nama prve su asocijacije na Vijetnam duge godine rata između komunističkog Sjevera i Juga, kojeg su aktivnim učešćem podupirale Sjedinjene države. No današnji Vijetnam uspio je zaliječiti rane i izaći iz izolacije i depresije te svijetu pokazuje svoju bogatu, tisućljetnu povijest, brojne kulturne znamenitosti i veličanstvenu prirodu. Vijetnam čini raznoliki kolaž visokih planina i plodnih riječnih delta, terase rižinih polja, rajske plaže i brojni otoci od kojih su najpoznatiji oni u zaljevu Halong. Ovo prirodno čudo Vijetnama oduševljava svojim neobičnim oblicima i mističnim ozračjem te nas vraća u svijet legendi. Prema jednoj, obitelj zmajeva spustila se iz visine i radi obrane zemlje posula ovo područje draguljima i žadom, stvarajući tako zaštitni zid, koji se kasnije pretvorio u 2000 otočića koji izranjaju iz Južnokineskog mora. Zmajevi su odabrali ovo  čarobno mjesto za život, kao i današnji stanovnici četiri ribarska sela. Glavni grad Hanoi ove godine slavi 1000 godina postojanja. Stari Hanoi je Azija iz mašte, a novi dio, koji odiše francuskim šikom, nazivaju još i Parizom Orijenta. Orijentalni mirisi, ulične tržnice, pulsirajući život, neodoljivo nas osvajaju svojim šarmom. Na obalama sjenovitih jezera gledamo kako stanovnici prije posla vježbaju Tai Chi, dok aktivniji poslije podne igraju badminton.

Put nas dalje vodi na jug, u Ho Chi Min i danas poznatiji kao Saigon, kaotičan i kakofoničan velegrad s tisućama mopeda na ulicama. U blizini se upoznajemo i sa životom u delti Mekonga te upravo nevjerojatnim tunelima Cu Chi, sagrađenim za vrijeme borbe za neovisnost.

Moje preporuke 

IĆE I PIĆE 

Volite li hranu s Dalekog Istoka ovdje ćete uživati u delicijama vijetnamske kuhinje. Donekle je slična kineskoj i tajlandskoj, ljuta na jugu i blaga na sjeveru zemlje. Najpoznatije jelo je ‘pho’ – goveđa ili pileća juha s rižinim rezancima uz koju se serviraju začini koje dodajete po želji. Uživat ćete i u odličnim ribljim specijalitetima. Vijetnam je uz Kambodžu rijetka azijska zemlja u kojoj se, zahvaljujući francuskoj kolonizaciji, jede odličan kruh, posebice baguette. Vijetnamska kava ima izuzetnu aromu i svim čulima ćete uživati u svakom gutljaju. Odvažnima preporučam da kušaju lokalnu rakiju u kojoj su umočene zmije i škorpioni. Ovo piće je vrlo jako, gorko i masno, ali probati se mora. 

SHOPPING

Shopping je posebno iskustvo u Vijetnamu s obiljem stvari koje možete kupiti. Svakako kupite nešto od svile, a naći ćete od pidžama do sasvim modernih haljina. Zanimljive su i organdi ili pamučne vrećice za rublje, a mogu poslužiti i kao originalni pokloni prijateljicama. U Halong Bayu ćete naići na kvalitetne bisere po vrlo niskoj cijeni i iako ćete ih po povratku vjerojatno prenizati i promijeniti kopču, još uvijek ćete biti na višestrukom dobitku. Tipičan suvenir su i štapići za jelo te razne figurice, a želite li kući ponijeti neku sliku ili umjetnički predmet, također ćete naći odličan izbor. Većina poznatih marki sa ‘zapada’ u Vijetnamu se može naći po povoljnim cijenama.

NE PROPUSTITE 

Lutkarske predstave na vodi u kojima se prepričavaju stare legende, zanimljiva su vijetnamska tradicija i posebna atrakcija Hanoia.

Andrea Solar

Andrea Solar

Autor

Galerija