Zambija: Zemlja leoparda

Naslovna » Članci » Afrika članci » Zambija članci » Zambija: Zemlja leoparda
Zambija – Mosi Oa Tunya ili „dim koji grmi“ ili Viktorijini slapovi, moćni Zambezi, afrička divljina u koju uranjate svim osjetilima.

Noćni zvukovi! Čuje se rika. „Lav, mužjak je! Nije jako daleko.“, kaže Manda naš vodič dok nakon večere u kampu ispijamo piće. Nenavikli na zvukove divljine, tek učimo raspoznavati bogatstvo zvukova koji se šire afričkim prostranstvima. Zov leoparda, lajanje babuna, štektavi zvuk antilopa – opasnost se približava. Naš lav je blizu. Noćni san ipak najviše remete nilski konji, koji se slobodno šeću blizu kampa. Pred jutro, postaje tiše, ali dugog spavanja nema. Ustajemo u svitanje, uz svjetlost petrolejki i krećemo u novu avanturu. Doručak uz logorsku vatru i spremni smo za hodanje. Uzbuđeno pratimo tragove. Kao forenzičari početnici, otkrivamo što se zbivalo na „mjestu zločina“. Male nam stvari otkrivaju – ovdje je prošao leopard, ne tako davno, još noćas; nilski konj brstio je kraj grma, tamo se odmarao puku i tako redom. Oči i uši skeniraju okolicu ne bismo li otkrili nešto još neviđeno. Naš miris tjera krdo bivola u stampedo preko rijeke. U bušu i savani, sva osjetila igraju veliku ulogu.

Iako nama najpoznatija po Viktorijinim slapovima, Zambija, zemlja koja je izumila treking safarije, pruža nenadmašan doživljaj upoznavanja iskonske divljine. Ovdje smo se susreli s leopardom, bježali pred slonovima, promatrali divlji ples orla ribara u borbi s heronom, u mraku reflektorima tražili životinje, uživali u zalascima sunca, opustili se… No, čak i kada je sasvim mirno i tiho, na oprezu smo jer nas od volje neke divlje životinje da prošeće kampom ništa ne dijeli. Oprostili smo se od Zambije sa „Salani bwino, tiza-onana!“ ili „Do viđenja, vidimo se kasnije“.

Moje preporuke 

ODJEĆA 

Safari odjeća smišljena je s razlogom! Bež, boja zemlje, zelenkaste nijanse ili kaki idealni su da ne budete jako uočljivi, a i prašina koja se diže pri vožnji u otvorenim džipovima po makadamu, manje će se vidjeti. Izbjegavajte plavu i crnu, jer ove boje privlače ce-ce muhe. Zimi su jutra i večeri osjetno hladniji nego dani – obucite se slojevito i ponesite vjetrovku. Udobna i stabilna obuća je obvezna za hodanje po bušu. 

KADA PUTOVATI

Kišna sezona traje od studenog, kada su najizraženija olujna nevremena, sve do početka svibnja. Većina kampova u bušu zbog obilnih kiša tada je zatvorena. Idealno vrijeme za put je zima – od kraja svibnja do srpnja sa svježim noćima i ugodnih 25-26oC danju, dok će vas u listopadu dočekati i 40oC. 

SHOPPING 

U blizini Mfuwea, posjetite Tribal Textiles, trgovinu tekstila – raznoliki, veseli i šareni afrički uzorci, od tradicionalnih do modernih, natjerat će vas na kupnju. Dio prihoda od kupnje pomoći će i zaštiti životinja u zemlji. Na Viktorijinim slapovima je mala tržnica suvenira, a nešto veća i jeftinija je u Lusaki. Putujete li preko Johanesburga, i na aerodromu možete kupiti afričke suvenire, a svakako posjetite trgovinu CD-ova s odličnim izborom glazbe iz cijele Afrike. 

NE PROPUSTITE 

Vožnja helikopterom iznad Viktorijinih slapova vrijedi svaki cent, ovisno o trajanju, a avanturisti mogu i na rafting po Zambeziju. Obavezno posjetite South Luangwa nacionalni park, otiđite na treking po bušu, prespavajte u kampu.

Andrea Solar

Andrea Solar

Autor

Galerija