Island: Zemlja leda i vatre

Ako želite istražiti Island izvan utabanih staza i doživjeti kako žive lokalci, onda je ovo putovanje za vas

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 10 dana

Šifra: IS-24-10-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Island

Datumi polazaka: 06.06.2024.

Naslovna » Europa » Island: Zemlja leda i vatre

Status:

Garantirano

Cijena od:

2.950 € + aviokarta

O ovom putovanju na Island

Jedina riječ koja može opisati Island je čaroban. Teško je ne zapitati se kako tako malen otok ima toliko raznolik i slikovit pejzaž. Ova zemlja ovaca, sjevernih svjetala i vulkana s neizgovorivim imenima djeluje poput ogromnog laboratorija u kojem moćne sile iz dana u dan oblikuju sliku zemlje: gejziri, nemirni vulkani i ledeni glečeri probijaju sebi put. I premda moć islandske prirode pretvara maštu u stvarnost, ne leži sva čar Islanda samo u prirodi. Ovdje stanuje narod čiji korijeni sežu iz vremena Vikinga i tu ćete pronaći jednu od najvećih svjetskih koncentracija sanjara, autora, umjetnika i glazbenika.

U ovom 10-dnevnom putovanju doživjet ćete buđenje prirode i povratak ptica na Island, istraživat njegove veličanstvene krajolike, upoznavati domaćine i njihov način života na selu i u gradovima te svjedočiti borbi za održivim razvojem i očuvanjem prirode. Ako želite istražiti Island izvan utabanih ruta i doživjeti kako živi lokalno stanovništvo, onda je ovo putovanje za vas.

Što me čeka na putovanju na Island?

Ovo putovanje ne zahtijeva posebne pripreme. Napravit ćemo krug oko Islanda i premda ćemo pojedine dane biti cijeli dan na putu, većinu vremena provodit ćemo u prirodi. Vidjet ćemo neka od najljepših mjesta na otoku – biti će dosta šetnje i nekoliko trekinga koji nisu jako naporni, a tko želi moći će opcionalno uz nadoplatu jahati islandske konje. Obilazit ćemo ribarska mjesta, farme ovaca i konja, geotermalna područja, gejzire, vodopade, promatrati kitove, tuljane i ptice. Bit ćemo smješteni u ugodnim gostinjskim kućama i hotelima. Na meniju će biti većinom tradicionalna islandska jela, a bit će prilike i za mali tečaj islandske kuhinje.

Što je uključeno

svi transferi i aktivnosti prema programu
unutarnji let Reykjavik- Egilssaðir
smještaj u dvokrevetnim sobama u ugodnim malim hotelima s 3 zvjezdice i u lijepim gostinjskim kućama
obroke kako je navedeno u programu (legenda: D=doručak, R=ručak, V=večera)
izlet brodom u potrazi za kitovima
pratitelja putovanja iz Hrvatske
lokalno vodstvo na engleskom jeziku tijekom cijelog putovanja
ulaznice za spomenute znamenitosti
troškove pripreme i organizacije putovanja
jamčevinu (broj police 298625000188) i odgovornost za štetu (broj police 078620101699) kod Croatia osiguranja (Kontakt telefon: 072 00 1884; kontakt email: obradasteta.krediti@crosig.hr)

Što nije uključeno

trošak zrakoplovnih karata na internacionalnim letovima od Zagreba do Reykjavika i od Reykjavika do Zagreba (cca 650 €)*
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 445 €
ulaznicu u prirodno kupalište u Mývatnu (cca 50 €)
Pivski spa (cca 150 € za dvije osobe) plaća se na licu mjesta
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Datumi polazaka

Polazak

06.06.2024.

Trajanje

10 dana

Cijena od

2.950 € + aviokarta

PDF putovanja

Polazak

Uskoro

Trajanje

10 dana

Cijena od

2.950 € + aviokarta

PDF putovanja

Plan putovanja

1. dan: Zagreb- Reykjavik - Egilssaðir (V)

Let iz Zagreba prema Islandu. Po dolasku u Reykjavik nastavak putovanja unutarnjim letom do Egilssaðira. Po dolasku krećemo prema najvećem šumskom i jezerskom području na Islandu. Noćit ćemo u blizini Hallormstaðura. Večera i noćenje.

2. dan: Hallormstaður - Borgarfjörður-eystri - poluotok Langanes (D, V)

Nakon doručka krenut ćemo prema luci Borgarfjörður-eystri, poznatoj po morskim papagajima (puffin) koji se iz godine u godinu vraćaju ovdje izleći jaja. U ovo doba godine ima ih u izobilju. Ovo je jedinstveno mjesto za promatranje ptica. U blizini luke nalazi se kafić gdje možemo nešto fino prezalogajiti prije nego nastavimo prema poluotoku Langanes. Prolazit ćemo jednom od najviših cesta (makadamskih planinskih prijevoja) na Islandu, koja pruža spektakularne poglede na obje strane. Ovaj poluotok jedno je od najudaljenijih i najrjeđe naseljenih mjesta na Islandu, i trenutno je u procesu da postane nacionalni park. Sljedeće dvije noći provest ćemo u gostinjskoj kući Grásteinn, a domaćini će nam biti Hildur i Siggi. Smještaj i večera po dolasku.

3. dan: poluotok Langanes (D, R, V)

Današnji dan provest ćemo u istraživanju poluotoka Langanes, obilazeći netaknutu prirodu u potrazi za brojnim ptičjim vrstama. Langanes je dugačak 43 km, i njegove litice su prepune ptica. Imat ćemo priliku opet vidjeti morske papagaje. Na stijenama Stori Karl vidjet ćemo i koloniju sjevernog ganeta. Istraživat ćemo litice u Fonturu koji mještani nazivaju „kraj ničega“. Zatim nastavljamo do napuštenog ribarskog sela Skálar, gdje nas čeka roštilj za ručak. Posljednja obitelj otišla je 1963. godine, no sve su građevine još uvijek tamo. Poluotok Langanes je nekoć bio mjesto velike američke vojne baze na vrhu planine Heiðarfell. Baza je korištena kao radarska stanica tijekom hladnog rata, a pogledi s vrha su zapanjujući. Povratak na farmu. Večera i noćenje.

4. dan: poluotok Langanes- Dijamantni krug (D, V)

Današnji dan započet ćemo posjetom „Arctic Henge“ (inačica Stonehenga u VB), jedno od najudaljenijih i najsjevernijih sela na Islandu, gdje se Arktički krug nalazi tik uz obalu. Arctic Henge je poput ogromnog sunčanog sata, čiji je cilj uhvatiti sunčeve zrake, bacati sjene na preciznim lokacijama i uhvatiti svjetlost između poredanih prolaza. Sljedeća postaja je veličanstveni park Ásbyrgi i kanjon u obliku potkove nastao erozijom rijeke kroz dugi niz godina. Kanjon je pun brezove šume, prekrasnih jezerca i s njega puca prekrasan pogled. Vidjet ćemo najsnažniji europski vodopad Dettifoss i obližnji manji slap Selfoss. Zatim nastavljamo do jezera i prirodnog kupališta Mývatn. Ulaznica u kupalište nije uključena u cijenu. Oni koji se ne žele kupati vrijeme će provesti u obilasku Dimmuborgira, neobično oblikovanih polja lave. Područje Dimmuborgir sastoji se od raznih vulkanskih špilja i kamenih formacija, koje podsjećaju na drevnu srušenu citadelu. Potom ćemo se uputit do najdužeg islandskog fjorda Eyja, u kojem se nalazi glavni grad sjevera i drugi najveći grad Islanda, Akureyri. Odsjest ćemo u malom umjetničkom i slikovitom selu Hjalteyri. Smještaj u hotel koji će nam biti baza sljedeća tri dana dok ćemo istraživati različite dijelove sjevernog Islanda.

5. dan: Hjalteryri- otok Hrisey (D, R, V)

Ujutro ćemo se uputiti brodom iz sela Árskogssandur. Krenut ćemo na turu promatranja kitova. Brod će nas iskrcati na otoku Hrisey gdje nas čeka riblji buffet za ručak. Nakon ručka vrijeme slobodno za vlastite aktivnosti. Možete prošetati stazama koje vode oko otoka što će vam dati prilike da vidite bogati ptičji svijet, a možda i kojeg kita. Ili možete krenuti u laganu šetnju selom i isprobati njihov bazen i hidromasažnu kadu. Navečer ćemo se vratiti trajektom u Árskogssandur gdje nas čeka večera u restoranu Mýri koji služi tradicionalno pripremljene islandske morske plodove. Posebnost ovog restorana je i pivski spa koji možete isprobati (nije uključeno u cijenu). Nakon večere povratak u hotel, gdje možete nastaviti uživati u hidromasažnim kadama ili sauni, ili prošetati obližnjim stazama i uživati u vječnom dnevnom svjetlu.

6. dan: Akureyri- Laufásu - Flateyardalur (D, V)

Današnji razgled započet ćemo s glavnim gradom sjevera Akureyri. Pješice ćemo obići centar grada, njegove botaničke vrtove i šume. Posjetit ćemo i muzej Akureyri. Pauza za ručak o vlastitom trošku. Nakon ručka uputit ćemo se posebnim vozilima jednom od islandskih planinskih cesta u Flateyadalur (ukoliko cesta bude otvorena). Na putu ćemo se zaustaviti u Laufásu, kako bi doživjeli djelić prošlosti i vidjeli kako su Islanđani živjeli. Posjet ćemo jednu od najbolje očuvanih travnatih kuća na Islandu. Mnogi dijelovi kuće su pod zemljom. Nakon obilaska, nastavljamo prema Flateyardalur gdje nas čeka posebna tradicionalna islandska večeru u divljini. Ostat ćemo ovdje do dugo u noć kako bismo doživjeli ovo posebno mjesto na kojemu sunce nikad ne zalazi. Povratak u hotel i noćenje.

7. dan: Hjalteyri – Siglufjörður- Stykkishólmur (D, V)

Danas napuštamo Hjalteyri i obilazimo poluotok Trola. Prva stanica na našem putu je muzej haringa u Siglufjörðuru gdje ćemo saznati kako je Island od jedne od najsiromašnijih zemalja u Europi prešao na viši životni standard. Muzej naglašava i važne ekološke čimbenike poput pretjeranog ribolova i uništavanja ribljeg svijeta. Bit će i slobodnog vremena za ručak u gradu (po vlastitom trošku), a zatim ćemo nastaviti naše putovanje s jednim od najljepših pogleda na Arktičku obalu oko poluotoka Trola. Zaustavit ćemo se kod skrivenog geotermalnog toplog bazena Gettir gdje se možemo okupati. Zadnja stanica danas je Stykkishólmur na poluotoku Snæfellsness. Večera i noćenje.

8. dan: poluotok i ledenjak Snæfellsness (D, V)

Danas nas očekuje obilazak poluotoka Snæfellsness sa zadnjom stanicom na samom jugu Islanda. Započet ćemo u muzej grenlandskih morskih pasa. Islandsko nacionalno jelo je hákarl, fermentirani grenlandski morski pas, i ovdje ćemo saznati kako i zašto su ga ljudi počeli jesti. Moći ćemo probati i Brennivín, islandsko nacionalno piće slično pivi. Sljedeća postaja je legendarna planina Kirkjufell, jedna od najfotografiranijih planina u zemlji. Zatim nastavljamo starom cestom, do ledenjaka Snæfellsness koji se nalazi na vrhu planine. Vidjet ćemo i polja lave, nakon čega ćemo se uputiti prema hotelu. Smještaj i večera. Nakon večere možemo otići do jednog od najstarijih geotermalnih bazena na Islandu.

9. dan: crna plaža Reynisfjara- Zlatni krug - Reykjavik (D, V)

Nakon doručka započinjemo povratak prema Reykjaviku. Prva postaja je poznata crna plaža Reynisfjara. Obilazit ćemo najpoznatije ljepote Zlatnog kruga poput vodopada Skogarfoss i vodopada Seljalandfoss koji je poznat po tome što se može proći iza njega. Vidjet ćemo i Gullfossov vodopad i poznati Geysir, koji svakih 6 minuta izbacuje vruću paru i vodu metrima visoko. Na kraju dana stižemo u Reykjavik. Smještaj u hotel. Večera i noćenje.

10. dan: Reykjavik - Zagreb (D)

Doručak u hotelu. Slobodno vrijeme do polaska u zračnu luku i let za Zagreb.

Napomena: Ako želite produžiti boravak u Reykjaviku moguća je doplata za dodatno noćenje (cijena na upit).

*Napomena

Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Cijene su izražene za 6 i 12 putnika i za plaćanje u gotovini.

Prije putovanja putnik treba provjeriti valjanost svoje putovnice te se informirati o propisima i procedurama zemlje u koju putuje i u koju se vraća (vizni režim, Covid19 mjere za ulazak u destinaciju i povratak u domicilnu zemlju te o svim ostalim propisima koji bi mu mogli biti od značaja prije i za vrijeme putovanja).

Karta

Borgarfjörður

otok Hrisey

Egilssaðir

Langanes

Reykjavik

Hallormstaður

Dettifoss

Selfoss

Hjalteyrij

Mývatn

Siglufjörður

Árskogssandur

Husavik

Akureyri

Flateyjardalur

Siglufjörður

Góðafoss

Hverir

Stykkishólmur

Snæfellsness

Raufarhofn

Þórshöfn

Djúpivogur

Jökulsárlón

Reynisfjara

Gullfossov vodopad

Thingvellir

crna plaža Reynisfjara

Općenito o Islandu

Naziv države: Island
Površina: 103.125 km²
Stanovništvo: 372.520 (2021.)
Glavni grad: Reykjavik
Službeni jezik: islandski
Pozivni broj: +354
Vremenska razlika: -2
Hrana

Islandska kuhinja se zasniva na ribi i janjetini i pod velikim je skandinavskim i europskim utjecajem. Veći dio voća i povrća se uvozi pa je stoga vrlo skupo.

Piće

Voda je sigurna za piće. Island je jedna od zemalja s najčišćom vodom na svijetu.

Zdravstvene informacije

Cjepiva i tablete protiv malarije: Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije prisutna.

Valuta

Islandska kruna (ISK);
1 USD = 136,01 ISK; 1 EUR = 148,10 ISK (siječanj 2024.)

Novac

Kreditne kartice su posvuda prisutne, a koriste se Visa, Diners, MasterCard i American Express. U zračnoj luci je nekoliko banaka i bankomata, a bankomati i mjenjačnice dostupni su širom zemlje.

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

Premda će vam u ljetnim mjesecima trebati laganija odjeća, svakako sa sobom ponesite i neki topliji komad za večernje sate i za slučaj zahlađenja. U zimskim mjesecima obavezno ponesite toplu odjeću. Zbog čestih kiša nošenih vjetrom, tijekom cijele godine dobro je sa sobom imati kabanicu i čizme.

Klima

Islandska klima je umjerena zbog utjecaja Golfske struje. Ljeta su blaga, a zime prilično hladne. Aurora Borealis (Sjeverno svijetlo) najbolje se vidi između studenog i veljače. U lipnju i srpnju, Reykjavik ima gotovo 24-satno dnevno svjetlo, dok u sjevernom dijelu zemlje sunce jedva da i zalazi. U toku godine vjetrovi s vremena na vrijeme mogu biti jaki do olujni, a u unutrašnjosti su povremeno moguće i pješčane oluje. Snijeg nije tako čest kako bi se moglo očekivati pa samo u sjevernom dijelu zemlje možete uvijek računati na dobre uvjete za skijanje. U svakom slučaju, vrijeme je jako promjenjivo u svako doba godine – u Reykjavíku se u jednom danu mogu izmjenjivati svi vremenski uvjeti – kiša, sunce, rosulja i snijeg. Zrak je čist i nema zagađenja.   Na Island je najbolje putovati za vrijeme najtoplijeg dijela godine – od lipnja do kolovoza.

Električna energija

Napon je 220 V uz 50 Hz. Uglavnom se upotrebljavaju iste utičnice kao i kod nas.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Islandom. Internet je dostupan u svim većim gradovima, u hotelima i Internet kafićima.

Pošaljite upit za Island: Zemlja leda i vatre

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

Možda će vas zanimati i…